Mikä ajojahti? – Sipilää ja keskustaa on syytäkin seurata tarkkaan

PÄÄKIRJOITUS: Uutisointi on ajojahtia silloin, jos kohdetta käsitellään rankemmin kuin toista vastaavassa asemassa olevaa.

Profiilikuva
Juha Sipilä
Teksti
Ville Pernaa
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden päätoimittaja.

Suomalaisesta mediasta sanotaan, että sillä on vain yksi sallittu mielipide kerrallaan. Jos ei ole kuherruskuukauden aika, on ajojahdin aika, syytetään.

Nyt väitetään pääministeri Juha Sipilän joutuneen ajojahdin kohteeksi. Näin kirjoitti keskustakonkari Seppo Kääriäinen, ja Sirkka-Liisa Anttila jatkoi vaatimalla Sipilälle työrauhaa.

Tällaista palautetta olemme mekin saaneet erityisesti ruuhka-Suomen ulkopuolelta. Palautetta pitää aina tarkastella itsekriittisesti.

 

Miksi keskustaa ja sen puheenjohtajaa seurataan tarkkaan? Monen kriitikon mukaan syyni on tiukempi kuin muiden puolueiden kohdalla.

Seuranta on tarkkaa siksi, että puolueen puheenjohtaja on pääministeri, Suomen suurin vallankäyttäjä. Puolue on suurin puolue ja siksi pääministeripuolue.

Eikä ensimmäistä kertaa: neljästä viime vaalikaudesta kolme on menty keskustan ja keskustalaisen pääministerin johdolla. Vaalivoittajan ja pääministeripuolueen ilona on saada muita suurempi mediahuomio. Se on vallankäytön valvontaa eli median perusarkea.

Viime vaalikaudella kokoomuslaisten pääministerien Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin aikana seuranta oli yhtä tiivistä. Myös Stubbin väitettiin joutuneen median ajojahdin kohteeksi.

Yhtä tarkasti olisi seurattu myös demaripääministeriä, mutta moista ei ole ollut sitten kevään 2003, siis neljääntoista vuoteen. Jos jonkin vaalisensaation tuloksena maahan tulisi punavihreä pääministeri, taas syynättäisiin.

Ei ole SK:n vika, että monessa kunnassa syntyy vain puolikkaan koululuokan verran lapsia.

Mielipahaa on syntynyt myös kuntajutustamme, jossa analysoitiin Suomen kuntien tulevaisuutta kriteerinä erityisesti niiden väestökehitys.

Ei ole SK:n vika vaan silkka fakta, että monessa pienessä kunnassa syntyy vuodessa vain puolikkaan koululuokan verran lapsia.

Se ei valitettavasti lupaa hyvää kunnan elinvoimalle, vaikka elämänmeno muuten pienessä kunnassa olisi kuinka mainiota, niin kuin usein onkin.

Tällä viikolla käymme läpi suurten puolueiden saamaa ulkopuolista rahoitusta.

Siinä huomio keskittyy keskustan lobbareilta saamiin tukiin, koska Sdp saa tuttuun tapaan ulkopuolisen rahoituksensa ay-liikkeeltä, kokoomus on kätkenyt rahavirtansa säätiöketjun taakse eivätkä perussuomalaiset saa ulkopuolista rahaa.

 

Ajojahti vaatii ainakin kahden kriteerin toteutumisen. Uutisoinnista tulee jahtia, jos todellisia aiheita jutuille ei ole. Se on jahtaamista myös silloin, kun kohdetta käsitellään rankemmin kuin toista vastaavassa asemassa olevaa.

Jos kumpikaan kriteeri ei täyty, kyse ei ole ajojahdista.

Suomen Kuvalehti ei ole jahdannut eikä jahtaa jatkossakaan ketään eikä mitään. Teemme juttuja tärkeistä aiheista, ja jutut pitävät paikkansa. Se on lehden linja.

 

Kirjoittaja Ville Pernaa on Suomen Kuvalehden päätoimittaja.