Näin etujärjestöt rahoittivat keskustaa – Sipilän hallitus käsitellyt niille tärkeitä hankkeita äskettäin

Yritysten ja järjestöjen rahat ovat vain pieni lisä puolueiden budjeteissa, joissa suurin tulonlähde on puoluetuki.

Pääministeripuolue sai viime vuonna yrityksiltä ja yhteisöiltä yli 1 500 euron tukisummia yhteensä vajaat 58 000 euroa eli kahdeksan kertaa niin paljon kuin edellisenä vaalittomana vuonna 2013, jolloin se oli vielä oppositiossa.

Muutamat keskustalle viime vuonna rahaa antaneista yrityksistä ja yhteisöistä tukivat sitä suoraan vasta ensimmäistä tai toista kertaa vuosina 2009–2010 toteutetun vaali- ja puoluerahoituslainsäädännön uudistamisen jälkeen.

Lain mukaan puolueen tarvitsee ilmoittaa Valtiontalouden tarkastusvirastolle (VTV) vain 1 500 euron tai sitä suuremmat yhden kalenterivuoden aikana saadut tuet. Tätä pienemmät summat ja niin sanotut mikrolahjoitukset eivät siis tule automaattisesti julkisiksi. Osa tuista menee myös vaaleissa suoraan ehdokkaille. Puolueiden tukeminen on täysin laillista ja hyväksyttävää, kun siinä toimitaan läpinäkyvästi.

Yritysten ja järjestöjen rahat ovat vain pieni lisä puolueiden budjeteissa, joissa suurin tulonlähde – keskustalla viime vuonna noin 7,3 miljoonaa – on puoluetuki. Summat kalpenevat myös kun niitä vertaa esimerkiksi Kehittyvien Maakuntien Suomen ennen vaalirahakohua maksamiin tukiin. KMS tuki 2007 vaaleissa yksistään keskustan ehdokkaita runsaalla 250 000 eurolla ja kaikkia puolueita yhteensä yli 430 000 euron edestä.

© Hannu Kyyriäinen