E-potkulautoja ja ilmaista rahaa

Pääkirjoitus: Viisaasti käytettynä halpa raha vapauttaa poliitikot päättämään investoinneista, jotka tekevät Suomen taloudesta vahvemman, kirjoittaa vt. päätoimittaja Jarmo Raivio.

Profiilikuva
pääkirjoitus
Teksti
Jarmo Raivio
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.

Omat lapset eivät tästä varmaankaan vaikutu, mutta ehkä jonain päivänä lapsenlapsilleen pääsee muistelemaan, että silloin kun isoisä oli keski-ikäinen, Helsingissä liikuttiin sähköpotkulaudoilla, jotka saattoi jättää lojumaan ihan mihin sattuu. Ja kansainväliset sijoittajat olivat valmiita maksamaan, että saivat lainata rahaa Suomen valtiolle.

Suomen lisäksi muun muassa Saksan, Ruotsin ja Hollannin pitkän valtionvelan korko on kesän aikana painunut negatiiviseksi.

Käytännössä korot ovat miinusmerkkisiä vanhoissa valtionlainoissa, joita myydään sijoittajalta toiselle. Ihan uutta velkaa Suomi otti viimeksi kesäkuun alussa. Silloin sijoittajille luvattiin korkoa 0,5 prosenttia kymmenen vuoden lainalle.

Ehkä osa rahoista käytettiin Suomen vuonna 2009 ottaman miljardilainan takaisinmaksuun. Sen korko oli nykyään suorastaan nylkyrimäiseltä vaikuttava 4,375 prosenttia.