SK:n suurtesti: Panimme kaikki kunnat kuntapuntariin

PÄÄKIRJOITUS: KuntaLeaks-sarjassa olemme runsaan kolmen kuukauden aikana julkaisseet yli 200 kuntajuttua, jotka kaikki ovat SK:n verkkotilaajien luettavissa.

Profiilikuva
kaatuvat kunnat
Teksti
Ville Pernaa
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden päätoimittaja.

Kuntavaaleihin on alle kuukausi aikaa, mutta kampanjointi on vasta pääsemässä vauhtiin. Vaalikoneet on nyt avattu ja vaalijulisteet nousseet katukuvaan.

Edelleen juuri kuntavaalit ovat ne vaalit, jossa päätetään monesta kansalaisen elämänpiiriä lähimpänä olevasta asiasta.

Kuntapäättäjät vaikuttavat suuresti siihen, millaisessa kunnassa me kukin elämme. Päättäjillä on väliä.

Ei ihme, että kuntien elinvoimaisuus askarruttaa.

Päätöksenteon tueksi tarvitaan tietoa, ja siksi aloitimme viime joulukuussa KuntaLeaks-juttuhankkeen.

Runsaan kolmen kuukauden aikana olemme julkaisseet yli 200 kuntajuttua, jotka kaikki ovat SK:n verkkotilaajien luettavissa.

Hankkeen aikana on tullut vastaan iloisia yllätyksiä: esimerkiksi Satakunnan Säkylässä palvelut pelaavat ja kuntalaiset ovat kuntaansa tyytyväisiä. Pohjoisen Pelkosenniemi ottaa ilolla vastaan pakolaisia. Keski-Suomen Keuruulla ei jääty surkuttelemaan varuskunnan lopettamista vaan investoitiin kunta nousuun.

Myös paljon ongelmia on tullut ilmi. Usein sotkut liittyvät siihen, että kunnan päätöksenteossa mukana olevat huseeraavat liian monella jakkaralla.

 

Suomen kuntarakenne on syntynyt pääosin jo 1800-luvulla. Ei ihme, että kuntien elinvoimaisuus askarruttaa.

Kartoitimme tammikuussa  suomalaisen kuntien tulevaisuudennäkymiä tarkastelemalla niiden väestökehitystä. Kaatuvat kunnat -listallemme päätyi 57 kuntaa, joissa syntyy hädin tuskin koululuokallinen lapsia vuodessa, ja kaikissa ei sitäkään.

 

Monessa listalle päätyneessä kunnassa tuli paha mieli. Siksi päätimme selvittää kuntien elinvoimaa vielä perusteellisemmin.

Teimme kaikille maamme kunnille perinpohjaisen kuntotestin, jossa väestönkehityksen lisäksi on otettu huomioon myös muut keskeiset kunnan elinvoimaa mittaavat tekijät.

Kuntotestin perusteella kunnat jaettiin viiteen eri kategoriaan. Äänestäjä voi Kuntakoneestamme tarkistaa, kuinka oma asuinkunta pärjää verrattuna vastaaviin kuntiin.

Kiitokset lukijoille juttuvinkeistä.

Sijainnilleen kunta ei mahda mitään, mutta monelle muulle asialle voi. Ovatko kuntapäättäjät hoitaneet hommansa paremmin vai huonommin kuin muualla? Vaaleissa on sitten palautteen annon paikka.

Tammikuun Kaatuvat kunnat -listauksen 57 kunnasta uudessa kuntotestissä 46 jäi kahteen heikoimpaan kategoriaan.

Yllätyksiäkin löytyi: heikon syntyvyyden Koski TL nousi laajemmassa tarkastelussa peräti viiden tähden eliittikuntien joukkoon.

Olemme saaneet palautetta, että jotenkin vihaisimme kuntia. Päinvastoin: rakastamme kuntia. Niissä riittää jutunaihetta.

Kiitokset lukijoille juttuvinkeistä – otamme lisää vastaan.

 

Kirjoittaja Ville Pernaa on Suomen Kuvalehden päätoimittaja.