SK:n lukijoilta: Terveysbisnekselle huono hoito on hyvää bisnestä ja hyvä hoito huonoa bisnestä

Terveysbisnekselle huono hoito on hyvää bisnestä ja hyvä hoito huonoa bisnestä

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Huono hoito on hyvää bisnestä ja hyvä hoito huonoa bisnestä

Varakkaimmat ja työssäkäyvät suomalaiset ovat siirtyneet vakuutusten ja työterveyshuollon kautta yksityisen terveydenhuollon puolelle, kirjoittaa Ville Pernaa pääkirjoituksessaan (SK 43/2019). Samaan aikaan lääkärit – ja myös hoitohenkilökunta – ovat huonojen työolosuhteiden vuoksi kaikkoamassa terveyskeskuksista.

Tuo oli erittäin osuva luonnehdinta Suomen terveydenhuollon nykytilasta. Meillä kuljettiin Juha Sipilän (kesk) hallituksen sote-suunnitelmien myötä yhä lähemmäksi amerikkalaista järjestelmää, joka rakentuu vakuutusten ja yksityisten yritysten liiketoiminnan varaan. Tällainen järjestelmä on kallis ja palvelee vain hyväosaisia.

Meillä Pohjolan ihmisystävällisissä valtioissa on pyritty aivan toisenlaiseen järjestelmään. Meillä tavoitteena on, että apua saavat kaikki kansalaiset tulotasosta riippumatta. Siihen tarkoitukseen bisnesmuotoiset terveyspalvelut sopivat harvinaisen huonosti.

Hammasimplantteja kaipaavat muutkin kuin miljonäärit. Terveysbisnekselle huono hoito on hyvää bisnestä ja hyvä hoito huonoa bisnestä. Turha hoito on erityisen hyvää bisnestä. Demokraattisessa hyvinvointivaltiossa hyvää hoitoa olisi saatava kaikille tulotasosta riippumatta.

Timo Uotila

Helsinki