SK:n lukijoilta: Suomessa voitaisiin siirtyä pysyvästi kesäaikaan – Missä digi, siellä ongelma

Anteeksi voisivat pyytää sekä punaiset että valkoiset.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Molempien pitää pyytää anteeksi

Veli-Pekka Mattilan kannanottoon ”Kenen pitäisi pyytää anteeksi” (SK 9/2018) sanoisin, että myös valkoiselle Suomelle kunniaa tekevän kansanosan pitää pyytää anteeksi. Sisällissodan jälkeen teloitettiin täysin oikeudettomasti pikaoikeudenkäynnein tuhansia rivimiehiä ja naisia kostomentaliteetilla. Nämä teloittajat saivat syytesuojan, eli heidät armahdettiin.

Jos valkoisen Suomen perinnölle rakentuvan voiman edustajat osaisivat pyytää anteeksi, niin varmaankin myös vallankumouksen perinnölle rakentavat osaisivat. Kuitenkin elintarvikepula, nälkä, työttömyys sekä yhteiskunnalliset epäoikeudenmukaisuudet saivat rivikansalaiset tarttumaan aseeseen.

Jatkuvasti mainitaan venäläisten sotilaiden mukanaolo punaisten tukena. Pitkään on vaiettu siitä, että valkoisten tukena oli tuhansia saksalaisia sotilaita vielä kuusi kuukautta sodan päättymisen jälkeen. Melkoinen anteeksipyyntö oli talvisodan ihme, jossa vankileireillä kuolleiden ja teloitettujen pojat taistelivat urheasti etulinjassa, ja heitä johtivat valkoiset upseerit, joista moni oli ollut osallisena massateloituksissa.

Matti Piipari

Kotka

 

Pysyvästi kesäaikaan

Keskustelussa kesäajasta (Puheenvuoro, SK 10/2018) tuntuu jo unohtuneen miksi siihen aikoinaan siirryttiin.

Yksi väite on ollut, että pärjääväthän Pohjois-Norjankin asukkaat Keski-Euroopan ajassa. Hiukan liioitellen voi sanoa, että Kirkkoniemellä on ikuinen päivä kesällä ja ikuinen yö talvella – ihan sama, missä asennossa kellon viisarit ovat.

Väitetään, että yhteydenpito Eurooppaan helpottuu, jos siirrymme Keski-Euroopan aikaan. Kännykkä-, netti- ja some-aikalaisten yhteydenpitoon ei tunnin aikaero vaikuta mitään. Vanha toimistotyöaika on taakse jäänyttä elämää.

Siirtyminen pysyvästi Keski-Euroopan normaaliaikaan tarkoittaisi, että aurinko laskisi Helsingissä jouluaattona klo 14:15 (!). ja juhannuksena klo 20:50. Vertailun vuoksi Madridissa aurinko laskee juhannuksena klo 21:50, eli hyvästi valoisat pohjolan kesäillat. Espanjalaiset ovat tajunneet ilta-auringon arvon jo aikoja sitten – heidän normaaliaikansahan pitäisi leveyspiirin perusteella olla Lontoon aika.

Yhteiskunta on viimeisten 50 vuoden aikana siirtynyt toimimaan jo muutenkin tuntia myöhemmin. Emme tarvitse lisää pimeyttä talvipäiviimme emmekä halua lähteä Espanjaan nauttimaan kesäillan valoisuudesta.

Ruotsissa on tehty aloite siirtymisestä pysyvästi kesäaikaan, joka on sama kuin Suomen normaaliaika. Jos kellojen siirtelystä halutaan luopua, ainoa järkevä ratkaisu Suomellekin on siirtyä pysyvästi nykyiseen kesäaikaan. Se ei suinkaan tarkoita, että siirrytään Ruotsin standardiaikaan vaan sitä kaksi tuntia aiempaan aikaan.

Matti Peltola

Espoo

 

Missä digitalisaatio, siellä ongelmia

”Nettivaalit? Ei kiitos” -artikkeli (SK 9/2018) on oivallinen, erittäin hyvä.

Vastaavan artikkelin luen mielelläni aiheesta ”Ylioppilaskirjoitukset ja hakkerointi”.

Ensio Laaksonen

Vantaa