SK:n lukijoilta: Sperma happanee -luonnehdinnan keksi Lauri Helve, ei Aarno Laitinen, kirjoittaa Seija Sartti

Sperma happanee -luonnehdinnan keksi Lauri Helve, ei Aarno Laitinen.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Satu Hassin muistaman luonnehdinnan keksi Lauri Helve

Vihreistä kertovassa ”Ei mitään hätää” -jutussa (SK 4/2021) Satu Hassi muistelee vanhaa Helsingin Sanomissa ollutta kirjoitustani, jossa olen kertonut, että Hassin ja Anneli Jäätteenmäen (kesk) ohi kulkiessa ”spermakin happanee”. En muista tällaista lehtijuttua yhtään, mutta se ei todista mitään. Yli 40 vuoden aikana on tullut kirjoiteltua kaikenlaista.

Sen sijaan muistan erinomaisen hyvin tämän sanonnan naistyypistä, joka saa spermankin happanemaan. Kun luonnehdinnan luoja on edesmennyt, rohkenen rikkoa toimittajan lähdesuojan ja kertoa, kuka ”kokenut miestoimittaja” sanonnan keksi. Hän oli Lauri Helve, joka oli Helsingin Sanomien taloustoimittaja, myöhemmin Ilta-Sanomien ja Kauppalehden päätoimittaja.

Helve oli verbaalinen nokkelikko, joka muutamalla sanalla sanoitti erilaisia ihmistyyppejä: arviot olivat joskus ilkeitä ja joskus hauskoja, mutta huomattavan usein osuvia. Helven keksimällä sperma-arviolla kuvattiin naisia, jotka olivat hapannaama-tosikoita ja tiukkanuttura-feministejä. Ympäristönsuojelijoita Helve ryhtyi kutsumaan ”viherpipertäjiksi”, mikä nimitys elää edelleen.

Toimittaja Aarno Laitinen olisi hyvinkin voinut olla spermasanonnan keksijä, mutta ei siis ollut.

Seija Sartti

Toimittaja