SK:n lukijoilta: Postinjakelun väheneminen raivostuttaa

Postinjakelu on peruspalvelu.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Postinjakelu on peruspalvelu

”Postia pohjoiseen” -jutussa (SK 14/ 2019) kerrottiin postinjakelun vähenemisestä. Kierre on raivostuttava: kirjepostin määrä on vähentynyt, joten posti harventaa jakelua, mikä johtaa siihen, että ihmiset eivät uskalla/halua lähettää kirjeitä ja kortteja, koska ei voi tietää, milloin ne tulevat perille, joten Posti vähentää jakelua…

Esimerkkiposti ehti sentään perille Nuorgamiin alle kahdessa vuorokaudessa. Liekö toimittajan seuranta nopeuttanut kirjeen kulkua? Postissa työskentelevän tuttavan mukaan posti on kyllä toimipaikoissa ajoissa lajiteltuna, sitä vain ei saa toimittaa eteenpäin. Itse sain vastikään kortin Tampereelta. Matka Pietarsaareen kesti yhdeksän päivää.

Artikkelissa kuvattiin myös postin lajitteluvaiheita: ”Ennen leimausta he tarkistavat postimerkit.” Kummaa, kun minä en ole pariin vuoteen saanut ainuttakaan leimatulla postimerkillä varustettua kirjettä tai korttia, mikä todella harmittaa tällaista laatikkopostimerkkeilijää. Postimerkit eivät ole enää keräilytavaraa, vaan niistä on tullut kierrätyskamaa. Miltähän tosifilatelisteista tuntuu?

Maailma muuttuu, mutta välillä vaikuttaa siltä, että Postikin on varta vasten ajamassa palveluaan niin huonoksi, että kansa kiittää, kun palvelu siirretään yksityisten toimijoiden tehtäväksi.

Postinjakelun tulee säilyä peruspalveluna, joka kansalaisille tarjotaan ilman vaatimuksia voiton tuottamisesta.

Marita Salmu

Pietarsaari