SK:n lukijoilta: Osmo Soininvaara ei tiedä mitään suomalaisesta metsätaloudesta

Suomen talousmetsät ovat oikeita metsiä.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Talousmetsä on oikeaa metsää

”Ekologisesti ja visuaalisesti köyhä puupelto muistuttaa metsää yhtä vähän kuin vehnäpelto luonnonniittyä”, Osmo Soininvaara kirjoitti (SK 21/2018). Tästä voin olla samaa mieltä, kun ajattelen vaikkapa indonesialaisia öljypalmuviljelmiä. Mutta Soininvaara tarkoittaa puupellolla suomalaista talousmetsää. Väite osoittaa, ettei hän tiedä suomalaisesta metsätaloudesta mitään.

Talousmetsämme ovat oikeita metsiä. Kun puun tuotanto perustuu kotimaisiin alkuperäisiin puulajeihin, suurin osa metsän lajeista selviytyy hyvin talousmetsissäkin. Vaikka metsä perustettaisiin kylvämällä tai istuttamalla, varttuneessa metsässä suuri osa puista on luontaisesti paikallisista vanhemmista syntyneitä, joten metsäpuiden geneettinen monimuotoisuus on turvattu. Koko metsän lajisto maaperän pieneliöistä ruohoihin ja puiden latvuksissa eläviin hyönteisiin on kotimaista metsälajistoa. Valtaosa luonnonmarjojen ja sienten sadosta saadaan Suomessa talousmetsistä.

Luonnonmetsiin verrattuna on vain kaksi olennaista eroa: talousmetsissä puiden kiertoaika on lyhyempi ja lahopuuta on paljon vähemmän.

Seppo Vuokko

Savitaipale