SK:n lukijoilta: Minkä kuolintavan hirvi valitsisi?

Susi uuvuttaa saaliinsa kuoliaaksi ja karhu syö elävältä.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Minkä kuolintavan hirvi valitsisi?

Tiina Raevaara kertoi ”Eläintarinoiden konnat ja sankarit” -kolumnissa (SK 41/2019) hirvestä, joka pelastettiin ihmisen kaivamasta ojasta.

Metsien ojituksen tarkoitus on saada liian veden vaivaama ja soistumisen uhkana oleva metsä hyvään kasvuun, ja tässä työssä on myös hyvin onnistuttu. Siitä syntyy sitä hyvinvointia, josta politiikassa niin paljon riidellään, kun työn hedelmille olisi ottajia paljon enemmän kuin työn tekijöitä.

Hirvellä on myös muita kuolinsyitä. Susilauma ajaa sitä takaa vuorokauden ja näykkii hampaillaan hirven takajalkojen jänteitä, onnistuu lopulta uuvuttamaan saaliinsa ja alkaa raadella sitä kuoliaaksi.

Karhu tekee äkkihyökkäyksen ja alkaa syödä hirven takaruumista kun etupää vielä huutaa. Jos karhu ei satu olemaan nälkäinen, se tyytyy halvaannuttamaan saaliinsa liikuntakyvyttömäksi ja palaa myöhemmin syömään tuoreena säilynyttä saalista.

Koira räksyttää hirvelle, joka ei huomaa lähestyvää ihmistä. Yhtäkkiä liekki välähtää ja isku tuntuu lapaluussa. Alkaa väsyttää kovasti, hirvi laskeutuu makuulle ja elämä sammuu.

Kysymys: Jos olisit hirvi, minkä kuolintavan mieluiten ottaisit?

Tässä asvaltin ja marmorin päällä eläville lukijoille kyseisessä kolumnissa mainittuja ”nyyhkytarinoita”.

Samuli Toiviainen

Biologianopettaja emeritus, Oulu