SK:n lukijoilta: Kummallinen nimitys Aleksanteri-instituutissa – Trump toi pöytään tosiasiat Israelista

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Avoimuutta yliopistoon

Helsingin yliopisto on valittanut määrärahojensa supistumista. Yliopistoilla on uuden lainsäädännön mukaan itsenäinen asema. Niillä on myös yhteiskunnallinen tehtävä: tuottaa tietoa päätöksenteon pohjaksi ja kansakunnan menestykseksi.

Tätä taustaa vasten on Aleksanteri-instituutin uuden johtajan nimitys (SK 1/2018) varsin kummallinen. Se varmaan noudattaa yliopiston paragrafeja, mutta palauttaa avoimuuteen pyrkivän yliopiston vuosikymmeniä takaisin kabinettien aikaan.

Ottamatta kantaa nimitetyn johtajan pätevyyteen voi kysyä, olisiko nyt aika avata koko Venäjä-tutkimuksen kenttä. Mitä meillä tutkitaan, onko siitä mitään hyötyä kenellekään, mitä pitäisi selvittää ja niin edelleen?

Humanistisen tiedekunnan dekaanin kommentti Suomen Kuvalehden verkkosivuilla 28.12.2017 ei ole nykypäivää. Vaikka ollaan yliopiston suojassa, olisi hyvä olla edes vähän yhteiskunnallista pelisilmää. 

Sampsa Saralehto

Dosentti

 

Kaksi totuutta Israelista

Hannu Pesonen toteaa (SK 1/2018), että ”Yhdysvallat valitsi vaarallisella tavalla puolensa Lähi-idän rauhanneuvotteluissa”. Olen täysin toista mieltä. Nyt Yhdysvallat vasta toi pöytään rehelliset tosiasiat. Lähi-itään ei tule rauhaa ennen kuin naapurivaltiot hyväksyvät Israelin olemassaolon.

Pesonen kirjoittaa myös, että ”Israel on miehittänyt Jerusalemin Jordaniaan kuuluneet itäosat arabimaita vastaan kesäkuussa 1967 käymänsä voittoisan Kuuden päivän sodan jälkeen”.

Nykyiset Israel ja Jordania olivat Britannian mandaattialueita. Vuonna 1917 lordi Balfour julisti kirjeessään, että Jordanvirran länsipuoli, siis Israel, voidaan julistaa juutalaiseksi valtioksi ja itäpuoli Jordania palestiinalaiseksi arabivaltioksi. Myös Kansainliitto vahvisti asian 1922. YK:n peruskirjassa tunnustetaan sama asia.

Kun Israel 14.4.1948 julistautui itsenäiseksi näiden päätösten nojalla, Jordania aloitti viiden muun arabivaltion kanssa hyökkäyssodan Israelia vastaan ja Jordania valloitti Länsirannan ja Jerusalemin itäosan. Vuonna 1967 arabimaat jälleen hyökkäsivät Israeliin yllättäen, mutta silloin Israel vapautti Länsirannan Jordanian miehityksestä.

Tämä on historiallinen totuus.Toisenlaista totuutta edustavat YK:ssä teetetyt monet julkilausumat, joissa väitetään Israelin miehittäneen Länsirannan Jordanialta. Tätä totuutta julistavat lähes kaikki tiedotusvälineet. Suomen Kuvalehden valistuneet lukijat päättäkööt itse kumpi totuus on oikea. 

Erkki O. Auranen

Dipl.insinööri, pastori