SK:n lukijoilta: Keskusta hylkäsi ihmiset, joita sen piti puolustaa

Keskusta hylkäsi ihmiset, joita sen piti puolustaa.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Keskusta hylkäsi puolustettavansa

Pitkäaikaiset keskustan vaikuttajat pohtivat puolueen katoavan kannatuksen syitä Kanava-lehden artikkelissa, joka julkaistiin Suomen Kuvalehden verkkosivuilla 22.10. Yksi näkökulma jäi puuttumaan: miltä takavuosien poliittiset päätökset ja lainsäädäntö näyttävät keskustaa ennen äänestäneistä?

Keskusta on ollut melkein kaikissa 2000-luvun hallituksissa. On katkeran helppo mainita asioita, jotka ovat tuhonneet keskuskaupunkien reuna-alueilla ja haja-asutusalueilla uskon ja luottamuksen puolueeseen. Esimerkkejä ovat jätevesisekoilut, terveyspalveluiden katoaminen, koulujen lopettamiset, poliisin palveluiden supistamiset, linja-autoliikenteen vapauttamisen myötä kadonnut joukkoliikenne ja täysin epäonnistunut taksiuudistus. Vaikka keskusta ei ole yksin näistä vastuussa, syytämme teitä kirjoittajia, koska olette luvanneet pitää meidän puoltamme. Viime hallituskausi oli keskustan tuhon vauhditus, koska asioita vietiin eteenpäin Sipilä–Berner-akselin ultraliberaalilla linjalla.

Keskustalla on edessään vakavan pohdinnan paikka, miten kannatusta saadaan takaisin. Ei riitä, että mietitte asioita vain omissa piireissänne. Hyvä tulevaisuus ei kirkastu vain puolueaktiivien uskolla ja mielipiteillä.

Lisäksi voisitte pohtia, miten pitkäaikainen valta monissa kunnissa on rapauttanut päätöksenteon läpinäkyvyyttä. Lähitulevaisuudessa edessä on lisää vaikeuksia esimerkiksi turpeen polttoon, turkistarhaukseen ja polttoaineiden verotukseen liittyen. Suurin miina taitaa piillä sote-uudistuksessa, jossa valta keskittyy keskuskaupunkien äänestäjien valitsemille valtuutetuille. Miten silloin käy reuna-alueiden lopuille palveluille? Epäilen, että ette ole hahmottaneet kaikkia sote-uudistuksen vaikutuksia.

Jarmo Aalto

Entinen kannattaja, Vihti