Raiskattu Kemijoki: Sipilän hallitus näpertelee kalakantojen elvytyksellä – Oikeasti joesta halutaan rahaa

KOMMENTTI: Kemijoki Oy on yhdelle tulonlähde ja toiselle ympäristöhäirikkö, kirjoittaa Mikko Niemelä.

Profiilikuva
Kemijoki
Teksti
Mikko Niemelä
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Suomen joet pitäisi vapauttaa vaelluskaloille ja voimalaitokset pitää räjäyttää taivaan tuuliin! Näin ajattelee moni vapaa-ajankalastaja ja virtavesien puolestapuhuja.

Suomalaisten jokien vapauttaminen olisikin hieno teko ympäristön ja kalakantojen kannalta. Näin tuskin koskaan kuitenkaan tulee tapahtumaan.

Vesivoimalaitokset tuottavat joka sekunti rahaa omistajilleen, kun vesimassat puskevat valtavien turbiinien läpi tuottaen sähköä. Ja tässä maailmassa raha ratkaisee.

Juhlapuheissa poliitikot jaksavat selostaa, kuinka tärkeä asia vaelluslohi, -siika ja -taimen ovat Suomen luonnolle ja jokivarsien ihmisille.

Vuosikausia eri poliittiset kokoonpanot ovat tehneet strategioita ja kalahankkeita on toteutettu. Tulokset ovat olleet surkeita. Vaelluskalat eivät nouse valjastettuihin jokiin, ja jos ne sattuvat nousemaan, on niiden takaisinvaellus estetty.

Suomessa vaelluskaloille ei ole rakennettu ainuttakaan alasvaellusreittiä ja tutkimusten mukaan kalanpoikaset kuolevat liian usein voimalaitosten turbiineihin.

Poliitikoista, muutamaa vihreää lukuun ottamatta, ei löydy sellaista miestä tai naista joka oikeasti olisi valmis vapauttamaan jokia voimayhtiöiden otteesta.

 

Vuosikausia voimayhtiöitä on velvoitettu istuttamaan kalaa padottuihin jokiin. Velvoitteet ovat kymmenien vuosien takaa.

Nyt Lapin ely-keskus on päättänyt jättää hakemuksen Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon Kemijoen kalanhoitovelvoitteiden muuttamiseksi.

Kemijoki on Suomen suurin joki ja siihen on rakennettu 21 voimalaitosta, joiden takia vaelluskalat eivät pääse Kemijoen kutema-alueilleen. Voimalaitosten myötä Euroopan suurin lohikanta on tapettu sukupuuttoon.

Käytännössä kalatalousviranomainen Lapin ely-keskus vaatii, että Kemijoki Oy, jonka suurin omistaja on Suomen valtio, lisää kalateiden rakentamista ja istutuksia.

Lapin ely-perustelee hakemustaan myös sillä, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen yksi kärkihankkeista on vaelluskalojen palauttaminen rakennettuihin jokiin.

Vaelluskaloille kehitysyhtiö on kaikkea muuta kuin hyvä uutinen.

Valtion hyppysissä oleva Kemijoki Oy vastasi Lapin ely-keskuksen vaatimuksiin tiedotteella. Viestin voi tiivistää kahteen sanaa. Ei käy.

Jokiyhtiön vastaus tuskin yllättää ketään.

Kemijoki Oy jakaa mielipiteet Lapissa ja hieman myös muualla.  Se on monille työpaikka ja monelle kunnanisälle kohtalainen kiinteistöveron maksaja. Lisäksi jokiyhtiö ostaa yrityksiltä erinäisiä palveluja vuosittain miljoonilla euroilla.

Kemijoki Oy:stä siis hyötyvät monet yritykset ja yksittäiset ihmiset suoraan rahallisesti.

Toisille Kemijoki Oy on joen pilaaja ja ylimielinen valtaansa sokaistunut valtiollinen voimayhtiö, joka käyttää historiaansa häikäilemättömästi hyväkseen. Jokiyhtiö myös haittaa matkailua ja sitä kautta matkailuyrityksiä sekä ammattikalastusta, jota ei ole Kemijoella juuri nimeksikkään.

 

Mutta mikä on Kemijoki Oy:n rooli tulevaisuudessa?

Pääministeri Sipilän hallitus on linjannut, että Kemijoki Oy siirretään Valtion kehitysyhtiö Vakeen. Vaken idea on perustaa, omistaa, hallinnoida ja kehittää toisia osakeyhtiöitä sekä luovuttaa tai hankkia niiden osakkeita.

Käytännössä valtio voi myydä osuutensa Kemijoki Oy:stä. Näin myös pääministeri Sipilä on jo kaavaillut.

Toinen suuri omistaja on valtion suuromistuksessa oleva Fortum. Se saa sähköä omakustannehintaan ja lisäksi Fortumille maksetaan osinkoja. Muut pienemmät omistajat ovat Lapin sähkövoima, UPM, Helen, Ounastuotanto ja Napapiirin energia.

Sipilän suunnitelmien mukaan Kemijoki Oy suurella todennäköisyydellä myydään, jotta valtion kassaan saadaan hetkellisesti lisää rahaa. Joella ei ole enää sellaista strategista merkitystä kuin oli hävityn sodan jälkeen, jolloin se valjastettiin tuottamaan sähköä.

Vaelluskaloille kehitysyhtiö on kuitenkin kaikkea muuta kuin hyvä uutinen. Kukaan tai mikään markkinatoimija ei osta osuutta yhtiöstä, jota velvoitetaan rakentamaan kalateitä, lisäämään istutuksia  ja laskemaan tuotantolaitoksensa tehoja hyvää hyvyttään.

Kemijoen raiskaus tuleekin jatkumaan ja Sipilän hallituksen juhlapuheet ja näpertely kalakantojen elvyttämiseksi kiertävät kehää.

Sipilän hallitus antoi kalakantojen elvytykseen seitsemän miljoonaa euroa tälle vaalikaudelle. Sillä summalla saa neljä kalatietä. Voimalaitoksia Suomessa on yli 220.