Potilaskokemukset ovat arvokkaita

Syöpähoitoja käsittelevä haastattelututkimus ei huomioi, että uudet syöpälääkkeet tuovat tuloksia, jotka eivät aikaisemmin olleet mahdollisia.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Lukijoilta

”Kallista ja epävarmaa” -jutussa (SK 41/2022) mainittu ylilääkäri Eeva Ollilan haastattelututkimus syöpähoidoista ei huomioi, että uudet syöpälääkkeet tuovat tuloksia, jotka eivät aikaisemmin olleet mahdollisia. Jos syöpälääkehoito ei ole tehokasta, menetetään ihmiselämiä. Parantumattomassa syövässä lääkkeiden antama suvantovaihe auttaa sopeutumaan sairauteen. EMAn myyntilupa perustuu myönteiseen hyöty-riskisuhteeseen potilasryhmän tasolla. Yksilöllinen lääkehoito saattaa hyödyttää 20–30 potilasta, jolloin hoidon budjettivaikutus ei ole suuri. Molekyyliprofiloinnein kohdennettuja hoitoja ei voida ar- vioida laajoilla satunnaistetuilla kontrolloiduilla tutkimuksilla, koska on epäeettistä olla antamatta hoitoa henkilölle, joka siitä hyötyy.

Syöpäklinikoilla on tahto ja osaaminen hoitaa potilaat hyvin. Erinomaiseen syöpäsairaanhoitoon liittyvä tutkimus ja tuotekehitys tuo hyötyä ja vaikuttaa syöpään sairastuneiden ja läheisten elämään. Syöpäpotilasjärjestöissä (rinta-, suolisto-, eturauhas- ja suu- ja kurkkusyöpäyhdistyksessä sekä Suomen Syöpäpotilaissa) arvostamme artikkelissa kritisoituja julkisuudessa esitettyjä potilaskokemuksia, ne poistavat syöpäsairauden stigmaa.

Joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana syöpään. Toivomme, että Suomessa julkinen terveydenhuolto saa edelleen mahdollisuuden pysyä syöpälääketieteen ja -hoidon kärjessä. 

Anu Niemi, Jenni Tamminen-Sirkiä, Kimmo Järvinen, Merja Lindqvist ja Minna Anttonen

Syöpäpotilasjärjestöjen toiminnanjohtajat