Eri mieltä sopivin annoksin

On vaikea aavistaa, millainen ilmapiiri ensi vuoden keväällä vallitsee. Kahden kriisin hämmentämä julkinen talous on kuitenkin hyvä väittelyn aihe.

Profiilikuva
pääkirjoitus
Teksti
Matti Kalliokoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden vastaava päätoimittaja.

Seuraavat eduskuntavaalit pidetään melko tasan vuoden kuluttua eli sunnuntaina 2. huhtikuuta 2023, jos asiat etenevät normaalien aikataulujen mukaan.

Aika moni muu asia onkin sitten poikennut normaalista tällä vaalikaudella. Pääministerin ja avainministerien vaihdokset ovat vielä melko tavallista menoa, mutta koko maailmaa ravistellut pandemia ja Ukrainan itsenäisyyttä uhkaava Venäjän hyökkäyssota jäävät historiaan. Ja vielä on vuosi jäljellä.

Maaliskuussa 2020, kun tuntemattoman viruksen leviämisestä ja torjunnasta tiedettiin vasta kovin vähän, myös oppositio asettui hallituksen tueksi. Suomi siirtyi kriisijohtamisen kauteen.

Ajan mittaan pahin kriisi hellitti ja hallituksen toimista löytyi paljonkin arvosteltavaa. Nyt väärälle vuosisadalle eksynyt valloitussota on kuitenkin uudestaan ajanut puolueet etsimään mahdollisimman laajaa yhteisymmärrystä, kun pitää tehdä Suomea koskevia turvallisuusratkaisuja.