Ovatko taidekriteerit humpuukia vai ei?

Profiilikuva
Aalto-yliopisto
Teksti
Silja Lanas Cavada
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

”Nykyisin ajatellaan useimmiten, että taidetta ei voida arvottaa ehdottomien kriteerien nojalla: mistään taideteoksen ominaisuudesta ei automaattisesti seuraa, että teos olisi hyvä tai huono, kaunis tai ruma”, lukee teoksessa Taidekritiikin perusteet (Gaudemus 2012).

Vai seuraako sittenkin?

Yle Uutiset kertoi 22. toukokuuta, että Aalto-yliopisto on kehittämässä kriteerejä taiteellisen toiminnan laadulliseen arvioimiseen. Tarkoitus on luoda mittaristo, jolla erottaa hyvä taide huonosta, eli roskasta.

”Tuoda taidekeskusteluun muutakin kuin mututuntumaa”, selvensi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Helena Hyvönen.

Sosiaalinen media älähti uutisesta nopeasti.

Kriitikko Maaria Pääjärvi Luutii-blogissa: ”Taiteen arviointipatteristo tulee ja murskaa, päätteli taidesuuntautunut sosiaalinen media eilen ja oli yhtenä sopulina syöksymässä jyrkänteeltä alas.”

Vapaa kirjoittaja Raimo Ojares Facebookissa: ”Mittausjärjestelmä on aina hallintajärjestelmä. Koneita kehitettäessä se tuottaa hyviä tuloksia.”

Kirjailija Juhana Pettersson Facebookissa: ”Tässä kehitetään rakenteita, joita vastaan seuraava sukupolvi voi sitten kapinoida. Mutta pitää olla tarkkana: kaikki mikä tän systeemin mukaan on paskaa, on tulevaisuuden taidetta.”

Perinteinen media pysytteli asiasta hiljaisempana. Juuri nyt siltä kaipaisi syvempää keskustelua.

Taide taipuu huonosti erilaisiin mittareihin. Mielenkiintoisin taide tehdään usein marginaalissa. Myös siitä, miksi arviointijärjestelmää ollaan luomassa, tuntui olevan kahta ilmaa.

”Nykytaidetta käsiteltäessä nousee usein keskustelu, että onko se humpuukia vai ei”, totesi Kuvataideakatemian professori Maaretta JaukkuriYle Uutisten jutussa.

Näin kommentoi Aalto-yliopiston taiteen laitoksen professori Helena Sederholm Facebookissa: ”Kyse ei siis ole siitä, että Aalto pyrkisi määrittämään Suomen taiteelle yksiselitteisiä mittareita.”

”Ylen tapa otsikoida ja uutisoida asia vie hiukan harhaan.”