Nuoret miehet: syrjäytyneitä vai syrjäytettyjä?

Profiilikuva
miehet
Teksti
Pauliina Penttilä
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden tuottaja.

Kun puhutaan nuorista miehistä ja heidän ongelmistaan, sana syrjäytynyt tulee jatkuvasti vastaan.

Se on julma sana. Se sisältää ajatuksen, että nuori on itse, omilla teoillaan, ajanut itsensä peräti yhteiskuntakelvottomaksi.

Jaana Walldén opetus- ja kulttuuriministeriöstä totesi, että hän puhuu mieluummin ulkopuolisuudesta. Termi on peräisin norjalaisilta. Se sisältää ajatuksen, että hätää ei vielä ole, jos nuori on hetken työn ja koulutuksen ulkopuolella, mutta hänellä on hyvät sosiaaliset suhteet, talousasiat kunnossa ja elämäntavat terveellä mallilla.

Norjalaisten ulkopuolisuus on suvaitsevampi ja toiveikkaampikin kuin meidän syrjäytymisvaaramme. Norjalaisten termi ymmärtää jopa sen, että nuori voi välillä keskittyä vaikka rumpujen soittamiseen tai matkustaa Amerikan-tädin luo maailmaa ihmettelemään. Jokainen, joka ei käy koulussa tai töissä, ei ole vaarassa pudota.

Entä jos käytettäisiin syrjäytyneen sijaan sanaa syrjäytetty? Silloin tekijä ei enää olisi nuori itse. Tekijöitä olisivatkin – aikuiset.

Nuorisotutkija Tarja Tolonen kertoi esimerkin. Bussissa oli poikaporukka, muut nappasivat yhdeltä repun ja alkoivat heitellä sitä. Repun omistaja halusi omansa takaisin, mutta ei saanut. Tolonen sanoi yhdelle viskelijöistä ”anna se tolle”, ja simsalabim, reppu palasi omistajalleen.

Aika moni meistä olisi kävellyt ohi, yrittänyt käyttäytyä kuin ei näkisi. Sellaisesta käytetään yleensä verbiä ohittaa tai sivuuttaa. Mutta voisiko siitä käyttää myös teonsanaa syrjäyttää?

Ainakin nuorten miesten mielenterveysongelmat taidetaan helposti syrjäyttää. Niitä ei ole helppo havaita.

Tilastojen mukaan tytöt kärsivät esimerkiksi masennuksesta enemmän kuin pojat. Aikalisä-hankkeen (hankkeen koko nimi on Time out! Aikalisä! Elämä raiteilleen) parissa työskentelevät Minna Savolainen ja Kaija Appelqvist-Schmidlechner kuitenkin kertoivat, että hankkeen auttamissa, armeijasta vapautetuissa ja palveluksen keskeyttäneissä nuorissa miehissä, on paljon niitä, jotka tarvitsevat mielenterveyspalveluita.
Tytöt tunnetusti tunnistavat omat ongelmansa herkemmin kuin. Kun nuorelta kysytään vaikkapa, onko hän ollut viime aikoina ahdistunut tai masentunut, poika laittaa helposti rastin ruutuun ”ei” sen kummemmin miettimättä.

Samaan aikaan hän saattaa ajatella, että elämä on tylsää eikä mikään nappaa.

Nuorista miehistä on kirjoitettu paljon. Ajatuksiaan aiheesta voi herätellä esimerkiksi näillä:

Kuinka nuoret miehet pärjäävät? Laajempi selvitys aiheesta julkaistaan tämän viikon Suomen Kuvalehdessä, joka ilmestyy perjantaina 11.kesäkuuta. Lähin myyntipiste löytyy täältä.