Normaalia riskiä Saksanmaalla

Profiilikuva
pääkirjoitus
Teksti
Jarmo Raivio
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.

”Ei ole olemassa erikseen valtionyhtiöitä ja pörssi­yhtiöitä, on olemassa ainoastaan pörssiyhtiöitä, joita koskevat samat säännöt kaikkien omistajien osalta, myöskin valtio-omistajan osalta.”

Jos omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppu­rainen (sd) tarvitsee lähiviikkoina selityksiä, tuosta ylhäältä voi vapaasti lainata. Tosin lienee hyvän tavan mukaista mainita lähde: liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen (kok) lokakuussa 2001 selittäessään eduskunnassa, miten valtion enemmistöomistuksessa ollut Sonera ajautui kriisiin sijoitettuaan 21 miljardia markkaa uuden sukupolven kännykkäverkon toimilupiin muun muassa Saksassa. Yhtiö tarvitsi valtiolta kolmen miljardin markan lisäsijoitusta.

Tietyt avainsanat, kuten Saksa, miljardi ja kriisi toistuvat, mutta tällä kertaa ongelmissa on valtion 51-prosenttisesti omistama energiayhtiö Fortum. Se on sijoittanut noin seitsemän miljardia euroa saksalaiseen energia­yhtiöön Uniperiin, joka muun muassa myy venäläistä maakaasua saksalaisille yrityksille ja kotitalouksille.

Kaasun hinta kuluttajille on lukittu pitkäaikaisilla sopi­muksilla. Uniperin kaasusta maksama hinta sen sijaan on jopa monikymmenkertaistunut sen jälkeen, kun Venäjä helmikuussa hyökkäsi Ukrainaan.