Mikä veti taidemuseoon, Tapio vai Tarja?

Profiilikuva
muotoilu
Teksti
Hannele Jäämeri

Mikä veti tiistai-iltana Espoon modernin taiteen museon EMMAn täyteen, Tapio Wirkkala vai Tarja Halonen? Kun presidentti avaa näyttelyn, se vetää yleisöä paikalle. Toisaalta hän yleensä avaa vain merkittäviä näyttelyitä, jonne yleisöä tulee muutenkin.

WG-talon ympärillä oli tiistaina autoja kuin urheilukilpailuissa, avajaisväkeä oli yli 700. Suurin yleisömenestys sitten museon ensinäyttelyiden, kertoo viestintäpäällikkö Leena Joutsenniemi.

”Wirkkala kiinnostaa ihmisiä todella paljon”, Joutsenniemi sano.

”Sen näkee myös näyttelyn ennakkovarauksista, opastustilauksista ja median mielenkiinnosta.” Avajaisissa olivat kaikki tv-kanavat ja radio, aihetta puitiin aamutelevisiossakin.

Wirkkalan suosion ymmärtää. Hän on muotoilijana arvostettu ja ihailtu kansainvälinen klassikko. Ihmisillä on häneen myös omakohtainen suhde. Useat omistavat hänen suunnittelemiaan esineitä, mikä tuo taiteilijan lähelle, sanan mukaisesti käsin kosketeltavaksi.

EMMAn näyttely, joka paneutuu Wirkkalaan kuvanveistäjänä, on loistava. Näitä Wirkkalan teoksia on harvoin voinut nähdä, saati tällaisena kokoelmana.