Päivi Räsäsen tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa

Profiilikuva
homoseksuaalisuus
Teksti
Jyrki Jantunen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden tuottaja.

Ajankohtaisen Kakkosen homoillan jälkeen kirkosta on eronnut keskikokoisen kunnan verran väkeä.

Kirkko saa, mitä ansaitsee. Sen viesti on epäselvä, ja sen keulakuvien puhe on hallinnon kieltä, joka ei kosketa järkeä eikä sydäntä.

Teemailta osui ja upposi, kuten eromäärät todistavat. Silti on vaikea ymmärtää, miksi ohjelma synnytti juuri nyt valtaisan jälkikaiun. Ohjelman antihan oli lähinnä entisiä rintamalinjoja ja vanhoja puheita, vaikka uusiakin keskustelijoita oli löytynyt.

Yksi selitys löytyy ohjelman välittämästä kirkkokuvasta. Ajankohtaisen Kakkosen toimitus sanoo, että se ei pyrkinyt tarjoamaan vain yhtä käsitystä kirkon kannoista. Sitä on vaikea uskoa, kun katsoo keskustelun piispaedustusta.

Homoillan tuottaja Jyrki Richt perustelee Kotimaa24.fi-sivustolla, että ohjelmaan kutsuttu Tampereen Matti Repo edustaa kirkon valtavirtaa: ”Emme halunneet piispaa, joka on ollut boikottipuheiden kohteena.” Voiko journalisti pahemmin olla ulalla kirkosta? Boikottilistaa pitää kirkon konservatiivivähemmistö, joka on suonut armonsa Revolle, värittömälle myötäilijälle.

Kirkko on auttamattoman hidas. Kun media alkoi seurata ja ruokkia erotilastoja, kirkolla oli aikaa odottaa. Kun kilpajuoksu ulos kirkosta kiihtyi, piispat lähinnä surivat, häpesivät ja harmittelivat. Kun arkkipiispa Kari Mäkinen lopulta astui julkisuuteen, hänen sanomansa oli sekava, ponneton ja byrokraattinen. Arkkipiispan jos kenen tulisi osata sanoa synti synniksi, sillä sitähän toisten ihmisarvon lokaaminen on, ja sitä homoillassa harrastettiin.

Kirkko ja mediakin näyttävät sallivan ja jopa lietsovan homovihaa silloin, kun se puetaan uskonnollisuuden kaapuun. Uskonnon nimessä ihmisoikeuksia voi näemmä Suomessakin jakaa vain joillekin, eikä toimintaa ilmeisesti tarvitse edes pyydellä anteeksi.

Arkkipiispan sekava mediaesiintyminen huipentui, kun hän ilmoitti A-studiossa, että homojen parisuhteen siunaaminen kirkossa on ”liian pitkä askel”. Verrattuna mihin? Ostoskeskusten vai koirien siunaamiseen? Ei ihme, jos kirkossa joillakin on nyt kylmä.

Päivi Räsäsestä (kd) on tehty erobuumin syntipukki. Jos hän lukisi koko Raamattunsa tarkasti ja toimisi, kuten se opettaa, tältäkin kohulta olisi voitu välttyä. Naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa, Paavali kirjoittaa. Mutta Raamatun määräyksiä naisille ja naiskuvaa voi olla vaikea niellä, edes Räsäsen.

Olen kirjoittanut samasta teemasta aiemmin: Suomi sallii yhä uskonnollisen homovihan (Yleismies Jantunen, Suomenkuvalehti.fi 31.7.2008)