Tässä valmistuu Nord Stream

Nord Stream ViipuriItämeren kaasuputkea rakennetaan täyttä häkää Viipurin lähistöllä. Putkea on tarkoitus alkaa laskea Suomenlahden pohjaan vuoden 2010 alkupuolella. SK:n valokuvaaja Hannu Lindroos kävi marraskuun puolivälissä 2009 seuraamassa putken valmistumista Viipurin itäpuolella.

Nord Stream -yhtiön venäläinen pääosakas, kaasujätti Gazprom vetää Vologdasta yli 900 kilometrin pituista putkea kohti Viipuria. Matkan varrelle nousee seitsemän eduskuntatalon kokoista pumppuasemaa, joista tärkein rakennetaan Viipurin Portovajan lahdelle.

Putkien pinnoitus on aloitettu Kotkassa ja Pohjois-Saksan Mukranissa sijaitsevilla tehtailla ja putkia on varastoitu myös Ruotsin rannikolle.

Myös muualla Suomenlahdella tapahtuu. Miinanraivausalus John Lethbridge on saapunut lahdelle, ja kaasuputken reitillä makaavien miinojen räjäyttäminen on alkamaisillaan.

Miksi putki on niin iso kysymys? Kuinka se lasketaan meren pohjaan? Lue taustaksi SK:n laaja raportti Itämeren kaasuputkesta: pdf-tiedosto (SK 38/2009)

SK:n aiemmat jutut Nord Streamista.