Koska järjestetään "Miehen oikeus kävellä humalassa pimeillä kujilla" -marssi?

Profiilikuva
alastomuus
Teksti
Laura Koljonen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Lauantaina 6. elokuuta Helsingin Rautatientorin rullaportaissa vieressäni seisoo keski-ikäinen nainen, jonka toinen rinta roikkuu ulkona hihattoman paidan kainaloaukosta. Nainen ei ole moksiskaan – toisin kuin monet hänen ympärillään.

Arvelen (oikein), että nainen on osallistumassa Lutkamarssiin, joka lähti Rautatientorin vierestä, taidemuseo Kiasman edestä.

Ehkä johtuu väliin jääneistä naistutkimuksen opinnoista, mutta en ihan ymmärrä, miten kainaloaukosta paljastuva rinta on varteenotettava kannanotto sen puolesta, ettei naisten tarvitse kokea seksuaalista häirintää epäasiallisen pukeutumisen takia.

Suomessa protestimarssi keräsi yhteensä 7 000 marssijaa Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Marssia on sanottu parhaaksi asiaksi, joka feminismille on tapahtunut pitkiin aikoihin. Lehdet ovat julkaisseet puolialastomien, provosoivia banderolleja kantavien naisten kuvia ja hehkuttaneet tapahtumaa.

“Lutkamarssi oli supersuosittu” otsikoi Helsingin Sanomat 7.8.

“Marssi ruuhkautti Hämeenkatua” kertoi Aamulehti 7.8.

Totta kai Lutkamarssi on parasta, mitä feminismille on tapahtunut – oli tempauksesta mitä mieltä tahansa. Milloin muulloin feminismi on saanut kilometrikaupalla palstatilaa myötäkarvaisen jutun yhteydessä? Ei tule ihan heti mieleen.

On ironista, että feminismi – ja feministit – saivat positiivista huomiota juuri alastomuudella. Yleensähän feministit nimenomaan kritisoivat mediassa esitettyä liiallista (naisten) alastomuutta. Ei mene joulunalusaikaa ilman feministien paheksuntaa alusvaatemainoksista, joissa esiintyvien alipainoisten ja lähes nakujen naisten toivotus on: “lämmikettä pukinkonttiin”.

Mainoksia kritisoivat feministit leimataan järjestään huumorintajuttomiksi. Lutkamarssin kohdalla feministejä sen sijaan ei voinut syyttää huumorintajuttomiksi. Suurin lyömäase jäi käyttämättä.

Lehdissä Lutkamarssia ei juuri arvioitu kriittisesti. Jupinaa sai lukea lähinnä netin keskustelupalstoilta. Esimerkiksi Tiede-lehden nettipalstalla keskusteltiin asiasta.

“Koskas ollaan järjestämässä sitä ‘Miehen oikeus kävellä humalassa pimeillä kujilla’ -marssia? – – Eräskin poliisi kehotti varomaan tällaisia paikkoja [pimeitä kujia ja nakkikioskien edustoja], vihjaillen ikään kuin se olisi hakatun oma vika kun meni väärään paikkaan!” kirjoitti kommentoija.

Ja ihan aiheesta.