Kun mikään ei riitä: Miksi seksijulkisuus jyllää niin vahvana?

Profiilikuva
julkisuus
Teksti
SK:n toimitus

Seksillä sosialismiin! julistettiin 1960-luvulla. Sitä on sen jälkeen riittänyt, nimittäin seksijulkisuutta.

Sen sijaan sosialistista maailmaa ei vuosikymmenen seksuaalinen vallankumous synnyttänyt. Niinpä ideologisessa taistelussa vammautuneet radikaaliveteraanit jaksavat jurnuttaa yhteiskunnallisen kehityksen vikasuunnasta. Edes seksi ei palvellut lopulta heidän asiaansa, se valjastettiin nopeasti markkinahyödykkeeksi ja kulutusyhteiskunnan pönkittäjäksi. Seksillä lisää myyntiä! voisi kuulua nykyajan iskulause.

Miksi seksi jyllää niin vahvasti tässä ajassa? Tätä hämmästelisivät etenkin vuosikymmeniä sitten tulevaisuuden ennustuksia laatineet. Monet heistä kuvittelivat, että teknologinen kehitys merkitsee ihmisten ja yhteiskuntien yhä rationaalisempaa toimintaa. Seksille ei annettu kuvitelmissa suurta sijaa. Seksin ennusteltiin jopa katoavan, ainakaan sillä – ja muilla perustarpeilla – ei uskottu olevan suurta yhteiskunnallista merkitystä.

Teknologinen kehitys on ollut huimaa, mutta ihminen on muuttunut paljon vähemmän. Viettien toteuttamismahdollisuudet ovat vain lisääntyneet, onhan teknologia laajentanut seksin ja seuran tarjontaa. Internetin suosituimmat hakusanat liittyvät seksiin, ja tuoreen uutisen mukaan myös ostetuimmat sähkökirjat käsittelevät usein erotiikkaa. Seksittömän, rationaalisesti raksuttavan yhteiskunnan sijaan on syntynyt erotiikkaa tihkuva maailma.

Teknis-rationaalisen yhteiskunnan utopiaa, jossa seksi sysättiin sivummalle, yritettiin toteuttaa Neuvostoliitossa. Raja-asemilla pengottiin matkatavaroita, ettei läntistä pornografiaa virtaisi neuvostoihmisiä turmelemaan. Nykyisin samanlaista sulkua seksipitoiselle läntiselle tiedonvälitykselle ylläpidetään Kiinassa ja islamilaisessa maailmassa. Eräät jopa tulkitsevat ääri-islamistisen terrorismin kumpuavan ahdistuksesta lännen avointa seksuaalisuutta kohtaan.

Sulkulinja seksille on tuhoon tuomittu, mutta myös toisessa ääripäässä on vaaransa. Jos tiedotusvälineitä ja kansalaisia kuohuttavat pelkästään seksiin liittyvät paljastukset ja ilmiöt, ei kansakunnan henkinen tila vaikuta aivan terveeltä.

Seksitabut ovat murtuneet, mutta suhteemme seksuaalisuuteen on selvästi kipeän ongelmallinen. Seksi ei ole muuttunut ihmiselämän luonnolliseksi osaksi. Ainakin julkisuudessa seksistä vaahdotaan suuna päänä suuntaa vailla. Ministereitä kivitetään ”seksimaanikkoina”, poptähtiä taas ylistetään ”seksin papittarina”.
Seksillä leimataan ja lyödään nykyisin rajummin kuin koskaan ennen. Sillä kyseenalaistetaan poliitikkojen ja yritysjohtajien kyvykkyyttä hoitaa tehtäviään. Seksiä käytetään aseena rumassa valtapelissä, jossa sillä on hyvin vähän tekemistä. Kun ”seksikohuja” syntyy jopa fiktiivisistä tarinoista, ollaan asetelmassa, jossa häntä heiluttaa koiraa.

Syvimmältään seksin voi nähdä nyky-yhteiskunnan peilinä ja pakopaikkana. Kun maailma on huojahdellut arvaamattomasti ”terrorisminvastaisen sodan” ja finanssikriisin takia, on helpottavaa löytää sama arvaamattomuus meistä itsestämme. Seksuaalisuus tarjoaa tätä, arvaamattomuutta ja mystisyyttä. Ajastamme puuttuvat lisäksi suuret kertomukset, joten seksuaalisuus antaa tiedotusvälineille ja kirjailijoille teeman, jolla voi tavoittaa sirpaloituneet ihmismassat. Se yhdistää ja viettelee joukot samoille nuotiotulille.

Ei ihme, että seksistä on tullut yhä vahvemmin myös politiikan sisältöä. Ennen 1960-lukua liberaalisuutta ja vapaamielisyyttä ei määritelty suhteena seksuaalisiin vähemmistöihin kuten nykyisin. Se että jakolinjoja piirretään suhteessa seksiin, kuvaa poliittisten ideologioiden köyhtymistä. Ehkä olisi aika vaatia: Seksi seksinä, yksilöä kunnioittaen – politiikka politiikkaan!

Jarkko Vesikansa

Kolumnisti on Otavan yleisen tietokirjallisuuden kustannuspäällikkö ja valtiotieteen tohtori.