Kuka haluaa olla Ukko ylijumala - kaikki joukolla hallintoa valvomaan

Profiilikuva
asiakirjat
Teksti
Juho Salminen

Vaalirahakohussa on syvimmiltään kyse avoimuudesta. Mitäpä jos eräässä avoimuuden muodossa ottaisimme mallia Yhdysvalloista.

Siellä hallinto julkaisee mahdottoman määrän päätöksiä, liitteitä ja pöytäkirjoja netissä. Niin paljon, että jos haluaa päästä kärryille hallinnon tavasta käyttää rahaa (earmarking), pitää käydä läpi 535 verkkosivua (435 kongressiedustajaa ja sata senaattoria). Ei helppoa eikä nopeaa kellekään – ei toimittajille eikä muille asiasta kiinnostuneille.

Nyt käyttöön on valjastettu sosiaalisen median keinot. Transparency corps -sivusto kerää joukkoonsa ihmisiä, jotka haluavat tehdä hallinnosta läpinäkyvämmän. Se käy kivutta omalta koneelta. Transparency corps kerää sivuilleen asiakirjoja, joita se pyytää ihmiset lukemaan ja poimimaan niistä avaintiedot järjestelmään, josta kuka tahansa voi tehdä hakuja.

Sivusto kerää myös tietoja kongressiedustajien sanomisista Twitterissä. Kohta mikään lupaus ei jää huomaamatta. Palvelun on toteuttanut Sunlight-säätiö, joka haluaa auttaa ihmisiä saamaan selvää hallinnosta.

Jokainen käyttäjä saa pisteitä sitä mukaa kuin hän kerää tietoja muiden käyttöön. Mitä enemmän pisteitä, sitä ylhäisempi luokitus käyttäjällä – kuka haluaa olla noviisi kun voi olla Transparency Master. Tällainen sosiaalinen palkitseminen saa ihmiset jaksamaan ruudun äärellä, se tiedetään.

Näppärää. Tällä voisi olla tilausta Suomessakin. Asiakirjoja löytyy eduskunnan, ministeriöiden ja kuntien sivuilta. Käykää kiinni Effi ja Piraattipuolue.

Autetaanpa asiassa. Jenkkiversiota mukaillen sivuston nimi voisi olla Osasto Läpimurto (os. Lpm).

Käyttäjätasotkin löytyvät kotoisesta Kalevalasta. Ylin taso on Ukko (jumala) ja siitä järjestyksessä alaspäin: Väinämoinen (tietäjä), Ilmarinen (seppä), Lemminkäinen (soturi) ja Kullervo (tavis).

Pistäkää paremmaksi: keksikää porukalle nimi ja käyttäjille tasot!