Iran osoitti, että Twitter ei ole turhake - katso kuvakertomus

Profiilikuva
internet
Teksti
Juho Salminen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Millaista on elää sekasortoisessa maassa Twitter-tiedon varassa? Katso SK:n kuvakertomus Iranin 140 merkkiä.

Netin innovaatioihin on helppo suhtautua yliolkaisesti:

Blogit – turhanpäiväistä jorinaa ja niin nopassa tahdissa tehty, ettei kukaan osaa enää kohta kirjoittaa.

Ja entä tämä Twitter – viestillä voi olla mittaa vain 140 merkkiä, siis vähemmän kuin tekstarissa. No se nyt tuhoaa lopunkin ajattelun nuorisolta!

(Jos Twitter on täysin tuntematon ilmiö, suosittelen lukemaan tämän Time-lehden kattavan jutun aiheesta.)

Ja silti Iranin vaalien jälkeinen kahakointi osoitti, että ei se Twitter mikään turha väline ole. Se oli nimittäin tärkein yksittäinen viestintäväline, jolla maan oppositio kommunikoi keskenään ja länsimaailman kanssa.

Twitter yhdistää tekstiviestin ja nettimedian hyvät ominaisuudet. Viestin voi lähettää palveluun kännykästä suoraan mielenosoituksesta, mutta se ei mene vain valitulle vastaanottajalle, vaan kaikille kiinnostuneille. Tämä on mahdollista siten, että Twitterissä tietystä aiheesta kertovat viestit voi kerätä yhteen käyttämällä #-merkkiä. Jos seuraat viestivirtaa #IranElection, saat kaikki aiheen viestit.

Mutta ongelmatonta tämä ei missään nimessä ole. Miettikääpä: aiheesta Iranin vaalit tulee palveluun edelleen kymmeniä viestejä minuutissa. Se aiheuttaa käyttäjälle todellisen infoähkyn. Miten jaksan seurata tätä viestitulvaa? Mihin tietoon voin luottaa? Kenen käyttäjän tietoja minun kannattaa seurata? Lähdekriittisyys netissä on vanha virsi, mutta edelleen sitä on syytä veisata.

Twitter-viestin eli tweetin lähettäjän harteilla on paljon. Jos unohtaa laittaa viestiinsä vaikkapa #IranElection -tunnisteen, viesti ei mene muiden saman aiheen tekstien joukkoon.  Ja tiiviitä ja selkeitäkin niiden viestien pitäisi vielä olla.

Toimituksessa pohdimme, kuinka paneutua tähän aiheeseen, joka ei ole enää tuorein uutinen. Tässä on ratkaisu: keräsimme näyttäviä uutiskuvia Teheranin kaduilta ja yhdistimme niihin opposition kannattajien Twitter-viestejä. Viestit on valittu siten, että ne ovat samalta päivältä ja samasta aihepiiristä kuin uutiskuva.

En takaa, että kuvakertomuksessa olevat Twitter-viestit sisältäisivät kaikki pelkkää faktaa. Mutta tällaisenaan kuvakertomus paljastaa sen, millaista on elää kaaoksen keskellä Twitter-tiedon varassa.

Vasta käyttäjät tekevät viestivälineestä sellaisen kuin se on. Twitterkin on juuri niin hyvä ja informatiivinen kuin ovat käyttäjien sinne kirjoittamat viestit.

Katso kuvakertomus Iranin 140 merkkiä