Korruptio on Suomessa syvällä piilossa

Profiilikuva
Ari Salminen
Teksti
Silja Lanas Cavada
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Medialla on tärkeä rooli korruptiotapausten paljastamisessa. Korruptio tulee latinan sanasta corrumpere. Se tarkoittaa rikkoa, tuhota tai heikentää. Korruption voi määritellä annetun vallan väärinkäytöksi oman edun vuoksi.

Kansainvälisissä mittauksissa Suomi on hyvin alhaisen korruption maa. Meilläkö ei siis esiinny korruptiota, ja me toimittajat voimme lepäillä laakereillamme?

Kyllä esiintyy, ja monentyyppistä, sanoo Vaasan yliopiston professori ja etiikan tutkija Ari Salminen. Raskasta korruptiota, kuten suuria lahjontatapauksia, petoksia tai julkisen omaisuuden väärinkäyttöä, on Salmisen mukaan vain yksittäistapauksia. Tyypillisimmillään suomalainen korruptio on hänen mukaansa hyvä veli -verkostoja, erilaisia suosikkijärjestelmiä.

”Ne ovat vakava ongelma suomalaisessa yhteiskunnassa”, sanoo Salminen, jolta on julkaistu tänä vuonna tutkimus Epäeettisestä tuomittavaan: korruptio ja hyvä veli -verkostot Suomessa.

Suomessa korruptioepäilyjä tulee poliisin tietoon edelleen hyvin vähän. Keskusrikospoliisin korruptioon erikoistunut komisario Juuso Oilinki on todennut, ettei ilmitulleiden korruptiorikosepäilyjen perusteella voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä ilmiön laajuudesta Suomessa. Korruptio on Suomessa suuresti piilorikollisuutta, ja siksi suomalaiset saattavat olla hänen mukaansa sokeita ilmiön laajuudelle ja vakavuudelle.

Median kannalta liian positiivinen kuva voi olla huono asia. Alhaisen korruption maassa, jossa tietoisuus korruptiosta on vähäistä, toimittajen kynnys lähteä selvittämään väärinkäytöksiä voi helposti nousta korkeaksi. Moni asia voi jäädä piiloon.

Tutkivaa journalismia tarvitaan Suomessa tulevaisuudessa entistä kipeämmin.

Lohdullinen esimerkki, suuren kriisin keskellä, on Espanja, jossa tutkiva journalismi tuntuu toimivan mallikkaasti. Uusin tapaus on korruptiovyyhti Bárcenas, jossa hallitsevan konservatiivipuolueen entistä varainhoitajaa syytetään pimeiden palkkioiden maksamisesta puolueen johtohenkilöille. Ilahduttavaa on, että tapauksesta kertoi ensimmäisenä hallitusta lähellä oleva sanomalehti El Mundo.