Nyt maailma muuttuu

Pääkirjoitus: Hallituksen toimet koronaepidempian taltuttamiseksi ovat kovia, mutta perusteltuja, kirjoittaa vt. toimituspäällikkö Mikko Numminen.

Profiilikuva
pääkirjoitus
Teksti
Mikko Numminen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden tuottaja.

Enää ei keskustella siitä, kuinka maahan saadaan luotua 30 000 uutta työpaikkaa, vaan siitä, kuinka turvata nykyiset. Näin tiivisti pääministeri Sanna Marin maanantaina 16. maaliskuuta hallituksen tiedotustilaisuudessa, jossa kerrottiin Suomen ottavan käyttöön valmiuslain koronaepidemian nujertamiseksi.

Koulut suljetaan. Julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkeen. Rajat suljetaan. Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Toimet ovat kovia mutta perusteltuja. On estettävä tautipiikki ja turvattava terveydenhuollon kantokyky. Valtaosa lapsista ja työikäisistä sairastaa koronan lievänä, mutta tartunta voi olla kohtalokas riskiryhmille, kuten ikäihmisille.

Tautia ehkäistään kansalaisoikeuksien ja talouden kustannuksella. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoi maanantaina solidaarisuutta ja korosti aikojen poikkeuksellisuutta. ”Lopullisuus on kova sana, mutta nyt maailma muuttuu”, Niinistö totesi Helsingin Sanomille.