Keittäjästä tuli kikyn uhri: Riittääkö raha enää rilleihin?

KOLUMNI: Silmälaseja tai lomamatkoja ei osteta bruttopalkalla, kirjoittaa Vappu Kaarenoja.

Profiilikuva
kiky
Teksti
Vappu Kaarenoja
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kuvan nainen on vakava. Päässä hiusverkko ja liilat silmälasit. Ilmeisesti lasit ovat vanhat.

Olin ajatellut ostaa silmälasit, mutta taitaa jäädä hankkimatta”, porvoolainen keittäjä sanoo Ylen uutisjutussa (28.5.)

Keittäjä on kilpailukykysopimuksen uhri.

Jutussa pääsevät ääneen myös hänen kollegansa. Porukassa on laskeskeltu, millaiseen lomaan on tänä vuonna rahaa. Ei ainakaan samanlaiseen kuin viime vuonna, sillä ”palkkapussi on tänä vuonna tavallista ohuempi”.

Jutun mukaan ohentuminen johtuu kilpailukykysopimuksesta; julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja leikattiin noin kolmannes.

Uutisen yhteydessä on Julkisen ja hyvinvointialan liiton (JHL) laskelma, jolla havainnollistetaan lomarahaleikkauksen vaikutuksia.

Esimerkiksi puoluejohtaja Li Andersson (vas) jakoi uutista. Keittäjä menettää neljäsataa, lähihoitaja yli viisisataa, sosiaalityöntekijä seitsemänsataa.

400 euroa on otsikossa jännempi kuin 12 euroa.

Paitsi ettei menetä.

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen taisi olla ensimmäinen, joka hoksasi, etteivät jutun luvut kuvaa keittäjien palkkapussin ohentumista.

Lomarahaleikkauksen lisäksi kilpailukykysopimukseen kuului veroale.

Kärkkäinen julkaisi Twitterissä luvut, joissa ale oli huomioitu. Noin kaksituhatta euroa tienaavan keittäjän palkkapussi ei ohene tänä vuonna 400 vaan 12 euroa.

Silmälaseja tai lomamatkoja ei osteta bruttopalkalla, mutta myös MTV oli ehtinyt innostua raflaavista lomarahaluvuista: Lomarahaleikkuri osui pahasti sairaanhoitajiin: ”Yli 400 euroa vietiin – kesän odotetuin juttu voi jäädä tekemättä” (30.5.).

400 euroa on otsikossa jännempi kuin 12 euroa.

 

12 euroakaan ei ole koko totuus keittäjien tämän vuoden ostosmahdollisuuksista. Pitäisi huomioida myös inflaatio, huomautti Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Vaikka tilille saa tänä vuonna lähes yhtä paljon kuin viime vuonna, summalla ei saa ostettua yhtä paljon. Kaksi tonnia tienaavan palkasta tämänhetkinen inflaatio syö vuodessa reilut 140 euroa.

Sillä saattaisi juuri ja juuri saada silmälasit, ainakin huonot. 

 

Kirjoittaja Vappu Kaarenoja on Suomen Kuvalehden toimittaja.