Huumepojan iltapusut

Profiilikuva
media
Teksti
Pasi Kivioja
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

”Rahan tekeminen huumeilla on väärin ja tuomittavaa. Onko rahan tekeminen huumekauppiaalla tuomittavaa?” Näin sivalsi eräs kommentoija Twitterissä radio- ja tv-juontaja Aki Linnanahdetta, joka tiedotti syksyllä ilmestyvästä kirjastaan. Linnanahde kirjoittaa elämäkertaa Niko Ranta-ahosta, joka istuu parhaillaan yhteensä kolmentoista vuoden tuomioita törkeistä huumerikoksista. Hänen tuomionsa eivät ole vielä lainvoimaisia.

Linnanahteen päivitys keräsi tukun kirjahanketta paheksuvia kommentteja. Ei ihme, sillä WSOY:n mukaan ”kirja kertoo häikäilemättömästä liikemiehestä ja vakavia huumerikoksia tehneestä ihmisestä, mutta myös murrosikään asti äidilleen iltapusun antaneesta ja iltarukouksen lukeneesta pojasta”.

Iltapusuista lepertely haiskahtaa rikollisen valkopesulta, vaikka Linnanahde vakuuttaa kirjoittavansa kirjaa ”rikoksia ihannoimatta, sopivan kriittisen tarkastelun takaa”.

Paheksuin itsekin taannoin tällä palstalla Ranta-ahoa mielistelevää mediajulkisuutta. Viihdemediat juoksivat Ranta-ahon kintereillä ja silittivät häntä myötäkarvaan. Nelosen suoratoistopalvelun dokumentissa Ranta-ahosta leivottiin iloista mammanpoikaa, josta nyt vain sattui tulemaan huumekauppias.

Julkisuudessa Ranta-aho on katunut lähinnä vain itselleen aiheuttamaansa pr-lommoa. Huumeiden uhreista kysyminen sai hänet pillastumaan Ilta-Sanomien haastattelussa (13.8.2020).

Media on tehnyt rahaa Ranta-aholla, ja nyt varman tilin aikoo tehdä arvostettu kirjakustantaja. WSOY kehaisee tiedotteessaan, että Linnanahteen kirja niin ikään huumetuomioita saaneesta ex-kiekkoilija Jere Karalahdesta myi peräti 132 000 kappaletta.

Kyse ei siis ole vain Ranta-ahosta. Hyvä kysymys on, miksi juuri Ranta-ahoon liittyvä julkisuus on niin pahasta. Viime vuoden myydyimpien tietokirjojen listoilla saivat paistatella kaikessa rauhassa true crime -kirjat esimerkiksi Mika ImmuIlménistä, Keijo Vilhusesta ja Janne NacciTranbergista.

Esittäisinkin alun kysymyksen yleisölle, joka tämän kaiken rahoittaa: entä ihmisten uteliaisuus huumekauppiaita ja muita rikollisia kohtaan – onko se väärin ja tuomittavaa?