Filippiinien joukkomurha: Tapettiinko toimittajia vai ihmisiä

Profiilikuva
Filippiinit
Teksti
Juho Salminen

Kerroimme eilen Filippiinien joukkomurhasta. Tänään alueelta on tullut lisää tietoa, tuorein uhriluku on 57. Epäilyt kohdistuvat vaikutusvaltaiseen Ampatuanin perheeseen.

Kuten niin usein, kaukaisissa väkivallanteoissa uutisten kärki on enemmän määrällinen – moniko kuoli, moniko haavoittui.

Filippiinien tapauksessa on ollut yksi erikoinen piirre. Surmattujen joukossa oli viimeisten tietojen mukaan ainakin 18 journalistia, toimittajaa. Tapetuista kollegoista onkin tullut monelle välineelle uutisen kärki. Tässä suomalaisia otsikoita:

– ”Filippiinien verilöylyssä kuoli 27 toimittajaa – uhriluku jo 57

– ”Toimittajien joukkosurma luultuakin pahempi

– ”Filippiinien verilöylyn uhreissa 27 toimittajaa

– ”Maailman pahin journalistien joukkosurma?

Toimittajasurma on kammottava asia ja takaisku vapaalle tiedonvälitykselle. Silti en ole varma, onko se Filippiinien hirmutyön ydin. Peruskysymys kuuluu, kuinka yli puolen vuoden päässä pidettävät vaalit voivat aikaansaada tällaista väkivaltaa. Vai voivatko?

Tapetut parikymmentä toimittajaa eivät näihin kysymyksiin enää voi yrittää vastata. Muut voivat, ja mieluusti Suomessakin näkisi enemmän tuota selittävää journalismia. Vaikka toimittajatkin ovat ihmisiä, en usko, että lukijat viime kädessä kaipaavat toimittajien juttuja toimittajista.

Aiheesta lisää
Uutisia Filippiinien tapahtumista aikajärjestyksessä