Tikkusoppa porisemaan

Pääkirjoitus: Sellunkeitto ei ole ilmastoviisasta. Sellutehdas käyttää nuoria havupuita, jotka sitovat vanhoja puita hanakammin hiilidioksidia. Sellusta hiilidioksidi myös vapautuu nopeasti ilmakehään.

Profiilikuva
pääkirjoitus
Teksti
Jarmo Raivio
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.

Suomessa kasvaa 14 280 puuta jokaista ihmistä kohti. Tai saattaa niitä kasvaa vaikka 12 000 tai 17 000, kyseessä on arvio. Kukaan ei ole ottanut asiakseen laskea Suomen puiden tarkkaa määrää. Ja ettei kukaan suotta tuntisi itseään metsäruhtinaaksi, yli puolet puista on oikeastaan korkeintaan peukalon paksuisia pahaisia riukuja.

Se sen sijaan ei ole arvio, että yhä suurempi joukko puista päätyy tulevina vuosina sellun raaka-aineeksi. Varhaiskeski-ikään ehtinyt havupuu kaadetaan, siitä keitetään kemikaaliliemessä sellua, sellu kuivataan, kasataan paaleiksi ja laivataan esimerkiksi Kiinaan. Siellä suomalaisesta havusellusta tehdään vessapaperia tai pahvipakkaus.

 

Sitä ei ehkä katukuvassa huomaa, mutta Suomessa eletään selluhuumaa. Viime viikon perjantaina metsäyhtiö Metsä Group ilmoitti suunnittelevansa Kemiin sellutehdasta, joka maksaisi 1,5 miljardia euroa ja tuottaisi vuodessa 1,5 miljardia kiloa sellua.