Äitiysloma voi olla ongelma työntekijällekin

Profiilikuva
äitiysloma
Teksti
Juho Salminen

Vauvaa maksaa firmalle reilun kymppitonnin, kerroimme tänään. Katsotaan kuitenkin myös asian inhimillistä puolta.

Helsingin Sanomien mielipidesivuilla on käyty katkeransävyistä keskustelua yrittäjyydestä viikon aikana.

Se antaa yrittäjä-sanalle jälleen hieman uudenlaisen kaiun. Väitän nimittäin, että kesän vaalirahakohun jälkeen yrittäjyyteen liittyy salamyhkäinen korruption taustavire. Maailma ei kuitenkaan ole, vieläkään, muuttunut mustavalkoiseksi.

En kadehdi sitä yrittäjä-äitiä, joka tämänpäiväisessä kirjoituksessaan Hesarissa toi esiin sen, kuinka hänen oma perheensä kärsii, kun hän paikkaa äitiyslomalla olevia työntekijöitään omasta selkänahastaan – tekee pitkää päivää ja tappiota.

Mutta jos vaalirahoituksella, niin on tälläkin asialla toinen puoli. Ja nyt yleistän sukupuolen perusteella, antakaa anteeksi:

Esimerkin kaltainen tilanne ei ole helppo sille työntekijällekään, joka jää äitiyslomalle. Naiset noin keskimäärin ovat erittäin tunnollisia työntekijöitä ja varmasti miettivät enemmän tunteita kuin miehet. Tuskin kukaan tunnollinen ja työlleen omistautunut ihminen – nainen – voi olla ajattelematta niitä ongelmia, joita hänen äitiyslomalle jäämisensä pienessä firmassa aiheuttaa.

Raskausaikana varmasti olisi muutakin murehdittavaa kuin se, että kaatuuko firma, jos haluaa perustaa perheen.

Mitä tästä sitten pitäisi miettiä?

On selvä, että työelämä kaipaa naisia, paluuta laajaan kotiäitiyteen ei ole. Pitää siis kanavoida apu tehokkaammin sitä tarvitseville.

Naisyrittäjillä on jo sijaispalvelu, ja valtio selvittää nyt, kuinka vanhempainvapaan kustannukset saisi jaettua oikeudenmukaisemmin.

Aiheesta lisää
Työnantajana en voi iloita työntekijöitteni vauvauutisista (keskustelua aiheesta HS:n sivuilla)