Naisyrittäjät: Ihmiset eivät tiedä, paljonko vauva maksaa

Hanna Hihnala
Talous 9.9.2009 14:01

Yrittäjänaisten tutkimuksen mukaan yksi lapsi maksaa työnantajalle yli 10 000 euroa.

Äiti ja lapsi Varsinkin pienyrittäjät voivat joutua taloudellisiin vaikeuksiin, kun työntekijät jäävät äitiyslomalle. Kuva Merja Airio / Lehtikuva.

Työntekijä kertoo innoissaan olevansa raskaana. Samalla hikikarpalot nousevat työnantajan otsalle. Ihana perhetapahtuma voi olla työnantajalle kova paikka.

Vauvauutisten ongelmista yrittäjille on keskusteltu viime päivinä muun muassa Helsingin Sanomien mielipidesivuilla.

”Mikroyrittäjälle vanhemmuus on sietämätön riski, joka voi johtaa konkurssiin”, sanoo Yrittäjänaisten Keskusliitto ry:n toimitusjohtaja Marjukka Karttunen.

Suoria kuluja ovat esimerkiksi raskauden aikaisten sairauslomien korvaaminen ja työntekijän alle kymmenvuotiaan lapsen hoidosta aiheutuvat poissaolokulut. Yleensä kotiin jäävä henkilö on äiti. Tämä vapaajakso on lain mukaan palkaton, mutta työehtosopimuksissa on pääsääntöisesti määräys ajan palkallisuudesta.

Alasta riippuen jotkut työehtosopimukset edellyttävät, että työantaja maksaa äitiysvapaalle siirtyjälle palkan joko yhdeltä tai muutamalta kuukaudelta.

Epäsuoria kuluja koituu puolestaan äitiyslomasijaisen palkkaamisesta, hänen rekrytoinnistaan ja koulutukseen käytetystä ajasta.

Nainen voi olla pois töistä äitiysvapaalla 105 arkipäivää ja sen jälkeen vanhempainvapaalla 158 arkipäivää. Tämän jälkeen hän voi halutessaan jatkaa hoitovapaalla siihen asti, kun lapsi täyttää 3 vuotta.

Vauvan hinta

”Ihmiset eivät tiedä, paljonko vauva maksaa. Eivät edes yrittäjät”, Karttunen ihmettelee.

Suomen Yrittäjänaisten kokoaman tutkimustiedon pohjalta näyttää, että arvioitu 10 000 euron kustannus lasta kohti voi olla jopa alakanttiin. Keskiarvo pyörii 11 000 – 12 000 tienoilla, mutta summa voi alasta ja äidin palkasta riippuen kohota jopa 20 000 euroon asti.

”Äitiriski aiheuttaa epätasa-arvoa työnhaussa. Minulle on sanottu suoraan, ettei uskalleta palkata naista, joka saattaa tulla raskaaksi”, Karttunen huomauttaa.

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) on asettanut työryhmän selvittämään vanhempainvapaajärjestelmän uudistamista. Ryhmän toimikausi alkoi 1. syyskuuta ja jatkuu vuoden 2010 loppuun. Puheenjohtajana toimii lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula.

Nyt kustannustaakka lepää äidin työnantajan yllä. Työryhmän selitystyön sisältöön kuuluu olennaisesti vanhempainvapaiden kulujen oikeudenmukaisemman jaon miettiminen.

Pienyrittäjälle ongelmallista

Kustannuksia suurempia pulmia organisaatioissa aiheuttavat avainhenkilöiden poissaolo, sijaisten löytäminen ja koulutus sekä työtehtävien uudelleenjärjestely, kertoo Työ ja elinkeinoministeriön teettämä tutkimus Perhevapaat ja työelämän tasa-arvo.

Pienet yritykset arvioivat perhevapaisiin liittyvän ongelmia huomattavasti useammin kuin keskisuuret tai suuret organisaatiot. Ongelmien järjestystä pidetään samana. Mikroyrittäjän tilanne eroaa kuitenkin muista.

”Raha on pienyrittäjälle suurin ongelma”, Karttunen arvioi.

Yrityksen perustamisen jälkeen viisi seuraavaa vuotta ovat kriittisintä aikaa, jolloin asema ja asiakaskunta vakiinnutetaan. Silloin ei ole varaa ylimääräisiin menoihin.

Maksumiehenä Kela

Yritys ei ole ainut, joka rahoittaa perheen perustamista.

Kela maksaa ensin äitiysrahaa neljältä kuukaudelta, kun nainen on äitiysvapaalla.

Vanhempainvapaan alkaessa kotona oleva saa vanhempainrahaa reilu puoli vuotta. Lapsi on noin yhdeksän kuukautta, kun se päättyy.

Jos vanhempi päättää jäädä hoitovapaalle siihen asti, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta, hän voi hakea Kelalta hoitorahaa ja hoitolisää.

Keskustelu

Puhumattakkaan, mitä vauva maksaa aikuiseksi kasvaessaan vanhemmille. Ei kannata ja maailma pelastuu.

Olisikohan nämä vauvan hinnoittelijat sitä ihmistyyppiä, joka tietää kaiken hinnan, mutta ei minkään arvoa, kysyn vaan?

Keneköhän etua se palvelee jos yritys menee konkurssiin äitiysloman takia.Yrittäjä joutuu työttömäksi eikä sillä äidillä ole työpaikkaa mihin palata äitiysloman jälkeen.

Äitiys- isyys- tai vanhempainvapaalla oleva henkilö vähentää puolison poissaoloja töistä. Sillä sinä aikana ei töissä oleva puoliso ole lapsen sairauden takia kertaakaan poissa.
Joten kaikki vaan kotiin mahdollisimman pitkäksi aikaa ja KELA maksakoon kaikki töistäpoissaoloista tulevat kulut.
Sen jälkeen on turha kitistä että vauva maksaisi työnantajalle mitään.
Sijaisten palkkaamiset yms. on turhaa höpötystä. Ihmiset voivat vaihtaa firmaa kuukauden irtisanomisajalla muutenkin ja sama kulu se niistäkin tulee.

Suomi on joissain asioissa hyvin yrittäjävihamielinen maa, kun ajattelee tällaisia sudenkuoppia. Kyllä naisten pitäisi olla tasa-arvoisessa asemassa työmarkkinoilla, mutta näin ei valitettavasti ole. Tuottamatonta työntekijää ei tietenkään kannata palkata. Lainsäädäntö on jostain kekkoslandian ajalta vaikka tämä asia on ollut pöydällä useampaan otteeseen, mutta aina väärästä näkökulmasta. Työnantajia syytetään naisten syrjinnästä, mutta samaan aikaan ei olla nähty koko metsän puita ja tajuttu, että yritys saattaa kaatua ja yrittäjälle jäädä kova velkataakka kannettavaksi.

Hauska sketsi olisi sellainen, jossa konttorinaiset pasahtaisivat kaikki paksuksi samaan aikaan kostoksi pahalle kapitalisti yrittäjälle. Parodioisi hyvin nykyistä tilannetta. Meillähän Suomessa tykätään maksattaa aina muilla asioita, jotka periaatteessa pitäisi maksaa itse. (sarkasmia)

Eikö niitä lapsia muka voisi kasvattaa ansiosidonnaisella päivärahalla ja sen jälkeen olisi mahdollisuus päästä takaisin, jos niin on sovittu?

Sipaa, yrittäjän sijaispalvelujärjestelmää ollaan vasta luomassa valtakunnalliseksi. Se ei ole siis vielä koko maan kattava järjestelmä eikä sipaise yhtikäs minnekään äidin työnantajalle vanhemmuudesta koituvia kustannuksia.
Ruotsissa vanhemmuuden kustannukset on jaettu jo 30 vuotta sitten oikeudenmukaisesti laajalta veropohjalta. On se vaan kumma, että Suomessa työryhmät istuvat ja antavat lausuntonsa eikä asiaa saada kuntoon. Junnataan ja junnataan vain. Nyt on tietoa tarpeeksi. Nyt on korkea aika tehdä oikeudenmukaisia päätöksiä.
Suomessa tapahtuu lähivuosina iso rakennemuutos: yrityksiä siirtyy ulkomaille, suuret ikäryhmät lähtevät eläkkeille. Kotimaan palvelusektori antaa jatkossa leivän yhä suuremmalle osalle kansalaisista. Eikö nyt olisi aika laittaa ay-pampuille ja suurteollisuuden jarrumiehille länget kaulaan? Naisvaltainen palveluala ei kestä tätä epäoikeudenmukaisuutta enää pätkääkään! Monet pienyrittäjät ovat vuosikausia kurimuksessa, kun sijaisen sijaiset saavat lapsen. Suomi tarvitsee vauvoja, naisyrittäjät eivät ole lapsikielteisiä, mutta ei ole oikein, että äitiyden ja vanhemmuuden viulut sälytetään naisten niskaa.

Onkin käsittämätöntä, miksi työnantaja joutuu kustantamaan suuren osan vanhempainvapaan kustannuksista. Siinäpä yksi selvä syy, miksi nainen saa 80 snt euron sijaan. Tämä on tasa-arvokysymys, pk-yritysten toimintaedellytysten yksi turvaamistapa ja viesti työmarkkinoille, että nainen on synnytyselimistään riippumatta yhtä kannattava rekrytoitava vakituisiin tehtäviin kuin mieskin. Vanhempainvapaiden kustannukset on jaettava tasan kaikille toimialoille eikä vain synnyttäjien työnantajien kontolle.

Näitä luetaan juuri nyt