Vuoden hauskimmat jutut: Eniten naurattivat natsit

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Däddädädää! Tässä näitä nyt tulee – vuoden parhaita ja hauskimpia juttuja. Aloitan tässä postauksessa vuoden 2014 hauskimpien juttujen rankkaamisesta. Kiitos lukijoille ja aktiivisille toimituksille hyvistä ehdotuksista!

Vuoden 2014 hauskimmat jutut:

1. Helsingin Sanomien Kuukausiliite / Kuukautinen: Allun, Josen ja kumppaneiden Tiimiytymispäivä

Journalismin kuninkuuslaji pakina on viime vuosina ollut valtamediassa huolestuttavasti henkitoreissaan. Luovaa asioiden yhdistelyä, komiikkaa ja fiktiivisiä piirteitä sisältävät pakinat ovat jääneet nykyjournalismissa ajankohtaisia asioita usein totisesti ruotivien faktapohjaisten kolumnien ja uutiskommenttien jalkoihin. Se on sääli, sillä kolumnin pystyy kirjoittamaan kuka tahansa, mutta hyvä pakina vaatii erityislaatuista assosiointikykyä. Pakina liikkuu jossakin kaunokirjallisen vapaapiirron ja ajankohtaisen journalismin sumeassa rajapinnassa.

Pakinoitsija Kuukautinen uskaltaa lokakuussa julkaistussa pakinassaan nauraa natseille. On sattumaa, että lehden toimituspäällikkö Petri Korhonen vaatii (uus)natseille nauramista juuri tänään julkaistussa pääkirjoituksessaan. Komiikassa, pilakuvissa ja pakinoissa mikään ei voi olla liian pyhää käsiteltäväksi huumorin keinoin. Nauru on joskus ainoa keino puolustautua autoritääristä järjestelmää vastaan ja banalisoida jalustalle nostettuja merkkihenkilöitä.