Voiko sitoutumattoman lehden päätoimittaja asettua ehdolle vaaleissa?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

VAASASSA ilmestyvän sanomalehti Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa heitti eilen melkoisen uutispommin: hän ottaa palkatonta vapaata ja pyrkii eduskuntaan kokoomuksen listoilta tämän kevään vaaleissa.

Pohjalaisen omistava Ilkka-Yhtymä tiedotti eilen, että lkka-Yhtymän lehdet ovat poliittisesti sitoutumattomia. ”Sitoutumattoman lehden riippumattomuuden varmistamiseksi Toni Viljanmaa jää vaalien ajaksi palkattomalle vapaalle”, tiedotteessa kerrottiin.

Sitoutumattoman sanomalehden päätoimittajan yllättävä värin tunnustaminen herätti heti tuoreeltaan kirpeätä kommentointia muun muassa Viljanmaan omalla Facebook-seinällä ja politiikan kommentaattori Jussi Lähteen seinällä. Lähde kysyi päivityksessään, onko ehdokkaaksi asettuminen sopivaa päätoimittajalta ja riittääkö palkaton vapaa vakuudeksi lehden ja julkaisevan yhtiön linjan riippumattomuudesta.

Viljanmaan ratkaisu herättää tunteita puolesta ja vastaan. Vastakkain ovat jokaisen kansalaisen perusoikeus asettua ehdolle vaaleissa ja toisaalta journalismiin liitetty riippumattomuuden ja neutraaliuden mielikuva. Viljanmaan luotsaama lehti on ollut sitoutumaton vuodesta 1991 (€). Sitä ennen se oli kokoomuksen äänenkannattaja Pohjanmaalla.

Kriitikot ovat paheksuneet paitsi Viljanmaan hyppäystä ehdokkaaksi, myös hänen mahdollista paluutaan takaisin päätoimittajaksi vaalien jälkeen.