Saako toimittaja olla poliitikko - tai tiedottaja?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Seuraaviin kunnallisvaaleihin on aikaa reilu puoli vuotta. Ilmoitan täten kohteliaimmin jo ennen kuin kukaan ehtii kysyä, etten ole käytettävissä minkään puolueen ehdokkaaksi. Tosin ei ole kukaan koskaan kysynytkään, mutta varmuuden varalta nyt kuitenkin!

Olen järkeillyt tämän asian omassa päässäni jo aikoja sitten niin, että pidän politiikan ja journalismin visusti erillään. En jaksaisi sitä jatkuvaa asian selittelyä ja epäilyttävää leimaa, jonka puoluejäsenyydestä saisin, vaikka kuinka jääväisin itseni poliittisten aiheiden käsittelystä journalistina. Salaliittoteoriat toimittajien piiloagendoista kukoistavat jo muutenkin.

Arvelen, että moni toimittaja ajattelee suurin piirtein samoin ja pidättäytyy siksi osallistumasta politiikkaan. Kerran poliitikko on sitten aina poliitikko, vaikka myöhemmin sanoutuisi irti poliittisista aatteistaan ja polttelisi jäsenkirjansa näyttävästi roviolla.

Tunnen joitakin toimittajia, jotka toimivat sekä kunnallispolitiikassa että harjoittavat ammattiaan toimittajina. Hyviä ammattilaisia kaikki. Heidän työtään seuratessani en ole havainnut moitittavaa, sillä puurot ja hillot osataan varsin hyvin pitää erillään. Ihmisten epäluuloja on silti mahdotonta täysin karistaa.

Julkisen sanan neuvosto otti yhteen tällaiseen tapaukseen kantaa viime viikon kokouksessaan. Annoimme neuvostossa vapauttavan päätöksen Hämeen Sanomille, jonka toimittaja Iisakki Kiemunki (sd) on Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Myös Hämeen Sanomat uutisoi ratkaisusta.

Hämeen Sanomista kannellut henkilö ei osoittanut, miten lehden jutuissa olisi rikottu Journalistin ohjeita. Siksi JSN käsitteli kantelua vain siltä osin, miten aiheen käsittelyssä on huomioitu se, että kaupunginvaltuuston puheenjohtaja toimii lehdessä toimittajana. Journalistin ohjeiden mukaan journalisti ei saa käyttää asemaansa väärin, eikä hänen pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus (JO 4). Lisäksi käsitellessään omalle tiedotusvälineelle, konsernille tai sen omistajille merkittäviä asioita journalistin on hyvä tehdä asiayhteys yleisölle selväksi (JO 6).

Kantelijan mukaan toimittajalla oli ainakin toisessa jutussa kaksoisrooli, mutta neuvosto oli eri mieltä. Neuvoston linjaus on, että toimittajan kaksoisroolista on kyse ainoastaan silloin, kun hän käsittelee omissa jutuissaan aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus. Hämeen Sanomat on rajannut, ettei valtuuston puheenjohtajana toimiva toimittaja osallistu kunnallispolitiikan uutisointiin.

Neuvosto totesi ratkaisussaan myös, että poliittiseen toimintaan osallistuminen on perusoikeus, jota ei voida journalistien osalta rajoittaa. Tiedotusvälineen on huolehdittava, että journalisti ei käytä asemaansa väärin. Käsiteltäessä omalle tiedotusvälineelle merkittäviä asioita asiayhteys on tuotava selväksi yleisölle.

Hämeen Sanomien päätoimittaja korosti lehden olevan tarkka siitä, ettei poliitikko-Kiemunki saa etua Hämeen Sanomien toimittajuudestaan. Mielestäni tässä asiassa voi olla melko varma siitä, että poliittisten vastustajien ja muiden tarkkailijoiden valvonta kyllä toimii, jos epäilyksiä ilmenee. Toimittajan jäävääminen kunnallispolitiikan aiheiden käsittelystä on oikea ratkaisu.

Twitterissä käydään parhaillaan kiinnostavaa keskustelua, joka on sukua tälle jääviysaiheelle. Urheilutoimittajat väittelevät siitä, voiko urheilutoimittaja toimia myös jääkiekkomaajoukkueen tiedottajana.

Tapauksen taustoja paremmin tuntematta en ota tässä kantaa siihen, voiko vai ei, mutta asetelma on ainakin siinä mielessä erilainen verrattuna toimittaja-poliitikkoon, että kunnallispoliitikko on luottamustehtävässä, kun taas tiedottaja on työsuhteessa tai sen kaltaisessa toimeksiantosuhteessa yrityksensä kautta. Poliittiseen toimintaan osallistuminen on toimittajankin perusoikeus, mutta tiedottaja-toimittajaa täytyy arvioida hieman eri kriteerein.

Viime kädessä kyse on siitä, miltä järjestely näyttää ulospäin.