Vinkkejä vastahakoisen presidentin haastattelemiseen

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Presidentti Donald Trumpin koronakriisin aikaisia lehdistötilaisuuksia katsellessani olen kiinnittänyt huomiota paitsi toimittajien haastattelumetodeihin myös Trumpin taklaamistaktiikoihin.

Trumpin toimittajaa halolla päähän -murskausmenetelmä on säälimätön ja varsin tehokas mutta ennalta arvattava. Siksi välillä ihmetyttää, miksi toimittajat eivät toimi koordinoidummin. Hehän ovat paikalla saadakseen informaatiota ja vastauksia kysymyksiinsä koronakriisin hoidosta. Tätä korostaa myös Joe Lockhart uutiskanava CNN:lle tekemässään kirjoituksessa.

Lockhart antaa Valkoisessa talossa työskenteleville reporttereille kuusi vinkkiä vastahakoisen presidentin haastattelemiseen. Lockhart ei ole kuka tahansa ilmaisten neuvojen tuputtaja vaan Valkoisen talon lehdistöpäällikkö vuosilta 1998-2000. Hän vastasi presidentti Bill Clintonin lehdistösuhteista tämän virkarikossyytteiden aikana ja kohtasi tuon ajan kovimmat politiikan journalistit.

Trump ei ole antautunut haastateltavaksi viime torstain katastrofaalisen lehdistötilaisuuden (josta kirjoitin aiemmin täällä) jälkeen, koska hänen mukaansa toimittajat kysyvät vihamielisiä kysymyksiä eivätkä uutisoi faktoja tarkasti. Presidentin avustajakunnan arvioiden mukaan lehdistötilaisuuksista on alkanut olla Trumpille enemmän haittaa kuin hyötyä.

Lockhart kuitenkin uskoo Trumpin palaavan pian median eteen, koska parrasvalojen ulkopuolella pysyttely ei sovi hänen luonteeseensa.