Absurdistanista päivää - näin pääset hengestäsi Trumpin puoskarointiohjeilla

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

”Mitä menetettävää teillä on? Ottakaa sitä!” Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hehkutti hydroksiklorokiini-lääkkeen tehoa koronaviruksen hoidossa pari viikkoa sitten.

Reumalääkkeenä käytetty hydroksiklorokiini on klorokiinin johdannainen. Klorokiinia käytetään malarian hoidossa.

Trump toisteli väitteitään lääkkeen tehosta parin viikon ajan, ja presidentin kaikukammiona toimiva konservatiivinen Fox News -kanava pumppasi eetteriin todisteita lääkkeen vaikutuksista koronaviruksen hoidossa. Kanavan tähtijuontaja Laura Ingraham kävi jopa Valkoisessa talossa puhumassa hydroksiklorokiinin puolesta.

Hydroksiklorokiinista tuli Foxin ja Trumpin keskeinen ”talking point”, jolla yritettiin tehdä lääkkeestä ja sitä pelastusrenkaana tarjoavasta Trumpista ”game changer” ja toivon tuoja suuren hädän keskellä.

Maalaisjärkensä ja vaistonsa varassa pöpelikköön ajava ja lehdistötilaisuuksissa toimittajille rähjäävä presidentti ei kuitenkaan herätä kansassa luottamusta kriisijohtajana. Kun vaalitkin ovat tulossa, mikä tahansa nopea poppakonsti koronakriisin ratkaisemiseksi kelpaa Trumpille.

Maan johtava infektioasiantuntija, tohtori Anthony Fauci yritti kyllä toppuutella, että todisteet lääkkeen tehosta ovat vasta yksittäisiä tapauksia ja todellinen tieteellinen näyttö puuttuu. Trumpia ja Foxia se ei hidastanut. Lääkkeen kysyntä kasvoi muuallakin maailmassa ja vaaransi lääkeen saannin niiltä, joille se on alun perin tarkoitettu.

Outo sivujuonne tarinassa on se, että hydroksiklorokiinin käytön laajentamista vastaan pullikoinut tohtori Rick Bright siirrettiin äkillisesti syrjään johtajan tehtävistään BARDA:sta (Biomedical Advanced Research and Development Authority), joka kehittää koronavirukseen rokotetta. Bright vastusti Trumpin ajamien hoitomuotojen ja lääkkeiden laajempaa käyttöä koronaviruksen hoitamisessa ennen kuin ne on todettu lääketieteellisesti toimiviksi ja turvallisiksi.

Brightin mukaan hänen syrjäyttämisensä oli kosto vastahankaisuudesta, koska hän vaati kongressin myöntämien miljardien hätäavun suuntaamista testattuihin ja turvallisiin ratkaisuihin.

ENSIMMÄISET OIKEAT tutkimustulokset kertoivat vastikään, ettei klorokiinista ole apua vaikeasti sairaiden koronaviruspotilaiden hoidossa. Jos presidentti ja Fox-kanava toimisivat eettisesti (heh!), he kertoisivat avoimesti, että aiempi käsitys lääkkeen tehosta oli virheellinen ja itse asiassa lääke saattaa aiheuttaa hengenvaarallisia sivuvaikutuksia.

Mutta miten kävi?

Trump lakkasi hehkuttamassa hydroksiklorokiinia viime viikon aikana. Hän on sivuuttanut asiaa koskevat toimittajien kysymykset. Virheellisiä väitteitään hän ei ole korjannut.

Myös Fox News on dementoinut hydroksiklorokiinin vaivihkaa. Tutkimusten tuloksista on kyllä mainittu, mutta sen verran sakeaa potaskaa on kanavalla tuutattu massiivisella näkyvyydellä, että kansanterveyden nimissä olisi syytä tehdä yhtä näyttävä oikaisu muun muassa Laura Ingrahamin ohjelmassa.

Ingraham ei kuitenkaan peräänny vaan hyökkää tutkimuksia ja mediaa vastaan.

Harvoin näkee näin järjetöntä, vastuutonta ja vaarallista toimintaa uutiskanavilla.

JOS MALARIALÄÄKKEESTÄ ei ole apua, ehkäpä viruksen voisi karkottaa voimakkaalla valolla tai pistämällä ihmiseen desinfiointiainetta. Tällaisia pohdiskeli Yhdysvaltain presidentti vakavissaan eilisessä lehdistötilaisuudessaan.

Joku varmaan jossain jo piikittää itseensä Tolua. Ja tämä puoskari johtaa kriisinhallintaoperaatiota Yhdysvalloissa, jossa jo noin 50000 ihmistä on kuollut koronavirukseen.

Voiko enää hölmömmäksi ja vaarallisemmaksi mennä?