Verkon uutissisällöistä maksaminen junnaa Suomessa

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Verkkouutisista maksavien osuus on jämähtänyt Suomessa paikalleen, kertoo Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin eilen julkistettu Digital News Report 2016 -kysely.

Vuonna 2015 noin 14 prosenttia samaan kyselyyn vastanneista suomalaisista kertoi maksaneensa verkkouutisista vuoden aikana, ja Suomi oli verkkouutisista maksamisen kärkimaa Euroopassa. Vuoden 2016 kyselyssä verkkomaksajien osuus oli noin 15 prosenttia, mutta koska ero menee virhemarginaalin sisään, käytännössä kehitystä ei ole tapahtunut ollenkaan. Nyt Suomen edellä ovat Euroopan maista Norja (27 prosenttia), Ruotsi (20), Puola (20) ja Italia (16).

Näin emme voi jatkaa. Rahat loppuvat – mistä kirjoitinkin juuri jokin aika sitten.

Merkille pantavaa on, ettei yhdessäkään englanninkielisissä maassa verkkomaksamisen osuus ollut yli 10:tä prosenttia. Raportissa arvioidaan tämän olevan seurausta runsaasta englanninkielisestä ilmaisuutistarjonnasta ja kansainvälisestä uutiskilpailusta. Joissakin pienemmissä maissa, jotka ovat maantieteellisesti syrjässä ja kielensä puolesta suojassa, verkkomaksamisen osuus oli yli 20 prosenttia – erityisesti maissa, joissa sanomalehti kannetaan kotiin.

Suomen maaraportin laatineen Tampereen yliopiston tutkijan Esa Reunasen mukaan keväällä 2015 maksumuuri oli Suomessa käytössä 9 päivälehdellä ja keväällä 2016 jo 17 päivälehdellä 28:sta. Suomessa digitilaukset ovat useimmiten yhdistelmätilauksia, joissa asiakas maksaa printtitilauksen päälle pienen kuukausittaisen summan digipalveluista.