Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Tv-toimittaja Sanna Ukkola: ”Yksi Ylestä lähtöni syistä oli kolumnieni rajoittaminen”

Blogit Mediaansekaantuja 12.5.2020 18:17
Pasi Kivioja
Pasi Kivioja - avatar
Kirjoittaja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Sosiaalisessa mediassa on eilen ja tänään kohistu kielitieteilijä Janne Saarikiven kolumnista, jota Yle ei julkaissut. Saarikivi julkaisi kolumninsa eilen julkisena Facebook-päivityksenä ja mainitsi sen olevan kolumni, jota Yle ei julkaissut.

Professori Janne Saarikivi julkaisi kolumninsa itse Facebookissa, kun se ei mennyt läpi Ylessä.

Tästä käynnistyi keskustelu Ylen harjoittamasta sensuurista, mihin uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen vastasi tänään Ylen verkkosivuilla, ettei kyse ole sensuurista vaan siitä, ettei Yle osta kaikkia sille tarjottuja juttuja.

”Tarjottua kolumnia ei ostettu, sillä kolumnisti oli käsitellyt samaa aihetta eli hallituksen epäselvää tiedottamista jo aikaisemmin Ylen Aamussa. Lisäksi samaan aihepiiriin liittyen oli jo viikon sisällä julkaistu kaksi muuta mielipiteellistä tekstiä: Pekka Juntin kolumni Suomen ja Ruotsin rajaan liittyvien rajoitusten epäselvyyksistä sekä hallituksen epäselvää tiedottamista analysoiva Robert Sundmanin blogi”, Jouko Jokinen perusteli toimituksen ratkaisua.

Saarikivi itse selvensi Facebookissa, ettei hän kokenut asiaa sensuroimiseksi.

”Ei mitään varsinaista sensuurisyytöstä kyseessä. Kirjoitin kolumnin, sanoivat, että ei sovi heidän julkaisuaikatauluunsa ja teemoihinsa nyt, kun on kuulemma ollut / tulossa samasta aiheesta. Toki hieman ihmettelin, kun sanottiin, että teksti ei jonkin ajan kuluttua kuulemma olisi enää ajankohtainen. Minusta voisi vaikka ollakin.”

Jokisen selitykseen ei ole huomauttamista, mutta sivuhuomiona on todettava, etten ole ennen kuullut valtakunnan mediassa tällaisesta kolumnidiilistä – ei sovittuja aikatauluja vaan vakikolumnisti tarjoaa kolumneja silloin, kun mieleen juolahtaa, ja tiedotusväline julkaisee, jos jaksaa.

Saarikivi ei ole ainoa kolumnisti, joka on joutunut havaitsemaan, että vakikolumnistin tekstin tie voi olla Ylessä takkuinen. Myös kulttuurintutkija ja Ylen kolumnisti Jari Ehrnrooth on kertonut, ettei yksi hänen kolumneistaan mennyt Ylessä läpi missään muodossa.

Kolmannen Ylen vakiokolumnistin Raj Sabanadesanin puoliso Heidi Sabanadesan kertoi Saarikiven Facebook-keskustelussa, että Yle ei julkaissut yhtä hänen miehensä kolumnia, joten Sabanadesan antoi sen Ilta-Sanomille julkaistavaksi. Siellä teksti kelpasi kolumniksi.

Myös vuodenvaihteessa Ylestä irtisanoutunut tv-toimittaja ja kolumnisti Sanna Ukkola liittyy joukkoon. Ukkola valottaa nyt ensimmäistä kertaa syitä irtisanoutumiseensa kymmenen vuoden työsuhteesta.

”Yksi isoista syistä oli se, että Sannikka & Ukkola -ohjelmani loppui, ja toinen se, että kolumnejani rajoitettiin Ylessä”, Ukkola kertoo Mediaansekaantujalle.

Ukkola tunnettiin räväkkänä Ylen kolumnistina, joka aiheutti usein kohuja kirjoituksillaan. Hänen viimeiset kolumninsa käsittelivät kuitenkin Ähtärin pandoja ja lasten lukemista, eikä niistä syntynyt samanlaista kuohuntaa kuin aiemmin.

”Vuodenvaihteessa 2018-2019 minulle tarjottiin kolumnin aihepiiriksi terveys, hyvinvointi ja ruoka. Olen taustaltani politiikan toimittaja eivätkä ruoka-aiheet ole osaamisaluettani. Aiemmin ehdotonta aiherajausta ei ollut.”

Oliko kyse mielestäsi sensuroinnista?

”En halua avata tämän enempää sisäisiä keskusteluja tai julkisesti arvostella entistä työnantajaani”, Ukkola päättää.

Olen kirjoittanut julkaisemattomista kolumneista sekä sensuurin ja tiedotusvälineiden julkaisuharkinnan erosta aiemmin Suomen Kuvalehden kolumnissani. Sensuuri on väärä sana kuvaamaan tilannetta, jossa tiedotusväline ei julkaise tekstiä, jota se ei ole tilannutkaan.

Sensuurista ei ole kyse silloinkaan, kun vakiokolumnistin teksti jätetään julkaisematta. Julkaisupäätöksen tekee aina julkaisija. Jos teksti ei kelpaa, ulkopuolinen kirjoittaja on vapaa julkaisemaan sen muualla.

Ylessä näyttäisi olevan vaihtelevia käytäntöjä, millä periaattein kolumneja on tilattu ja mitä aihepiirejä niiden sopii käsitellä. Onko myös joitain epäsopivia aiheita, kritiikin kohteita tai käsittelytapoja? Jokin selitys useille hyllytyksille täytyy olla.

Kirjoittajan kannalta on valtavan epämotivoivaa, jos sovittu aiherajaus yhtäkkiä muuttuukin tai tekstit jäävät useamman kerran hyllylle. Sellainen on huono diili kaikkien kannalta.

(Päivitys 14.5: Ylen mukaan kolumnisteille on hyvin selkeät ohjeet, joissa todetaan, että kolumnin aiheesta tulee kertoa tuottajalle ennalta. Näin vältytään päällekkäisyyksiltä, ja yleisölle voidaan tarjota näkökulmia monipuolisesti eri aihepiireistä. Kolumneja tilataan sekä tiettyihin julkaisupäiviin että ajattomampia tekstejä odottamaan julkaisua. Kirjoittajat tarjoavat toisinaan spontaanisti myös ylimääräisiä tekstejä, joita ei ole tilattu. Tällöin on Ylen mukaan olemassa riski, ettei kyseistä tekstiä osteta, mutta tämä on kolumnistien tiedossa.)