Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Seminaariavautumiset eivät ole haastatteluita

Blogit Mediaansekaantuja 10.3.2016 16:09
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Julkisen sanan neuvosto antoi eilisessä kokouksessaan lyhyen ajan sisään jo toisen langettavan päätöksen seminaariesityksen perusteella tehdystä ”henkilöhaastattelusta”. Kirjoitin edellisestä tapauksesta täällä. Tällä kertaa asialla oli Vasabladet-lehti, joka siteerasi jutussaan luennoitsijan kokemuksia elämästään mielenterveyspotilaan lapsena.

Kannattaa muistaa, että kun joku yksityishenkilö tilittää elämänkokemuksiaan seminaarissa tai jossain muussa tapahtumassa, kaikkea yksityisyydensuojan piiriin kuuluvaa ei voi automaattisesti julkaista lehdessä – etenkään asianosaisilta kysymättä. Kaikki julkinen ei ole julkaistavissa.

Ylipäätään ihmettelen, miksi seminaariesityksiä pitää naamioida haastatteluiksi, kun ne eivät sellaisia ole. Vasabladetin jutun alussa mainittiin kyllä, että ”I går talade han på Anhörigseminariet i Vasa”, jonka jälkeen esitettiin puhujalta suoria haastattelumaisia sitaatteja ja käytettiin epäsuoraa kerrontaa henkilön tarinan kuvaamiseksi. Jutun lopussa oli yksi yleisökysymys, johon puhuja vastasi, jolloin haastattelumainen illuusio rikkoutui.

Oikeat haastattelut tehdään haastateltavan kanssa, ja haastateltavalla on Journalistin ohjeiden mukaiset oikeutensa (JO 17-19), jotka eivät Vasabladetin jutussa toteutuneet. Vaikka luennoitsija tiesi, että paikalla oli toimittaja, ja suostui vieläpä valokuvaankin, hän ei ymmärtänyt, että hänen luennolla kertomansa julkaistaisiin lehdessä haastattelumuodossa yksityiskohtineen päivineen. Kantelija oletti toimittajan tekevän juttua koko seminaarista ja yllättyi täysin, kun juttu olikin vain hänestä.

On melko yleinen reaktio, että lehtijuttuun päätynyt henkilö säikähtää isoja otsikoita ja valokuvia sekä jutun keskittymistä vain häneen itseensä. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jos tilittää asioitaan julkisissa tilaisuuksissa, pitää varautua siihen, että jutut kiertävät ihmisten korviin ilman sanomalehtiäkin. Tässä tapauksessa kantelija oli itse kertonut samoista kokemuksistaan julkisuudessa useita kertoja.

JSN:n mielestä raskauttavaa oli kuitenkin se, ettei lehti pyytänyt luennoitsijan omaiselta lupaa häntä koskevien arkaluonteisten asioiden julkaisemiselle.

P.S. Neuvosto antoi eilisessä kokouksessaan myös historiansa toisen vakavan huomautuksen Seiska-lehden törkeästä rikkomuksesta ja teki lausuman, jossa kiinnitettiin poliisin ja syyttäjän huomiota toimittajien sananvapauden rajoittamiseen uhkailemalla. Lausumasta lisää muun muassa täällä.