Seminaariavautumiset eivät ole haastatteluita
Julkisen sanan neuvosto antoi eilisessä kokouksessaan lyhyen ajan sisään jo toisen langettavan päätöksen seminaariesityksen perusteella tehdystä ”henkilöhaastattelusta”. Kirjoitin edellisestä tapauksesta täällä. Tällä kertaa asialla oli Vasabladet-lehti, joka siteerasi jutussaan luennoitsijan kokemuksia elämästään mielenterveyspotilaan lapsena.
Kannattaa muistaa, että kun joku yksityishenkilö tilittää elämänkokemuksiaan seminaarissa tai jossain muussa tapahtumassa, kaikkea yksityisyydensuojan piiriin kuuluvaa ei voi automaattisesti julkaista lehdessä – etenkään asianosaisilta kysymättä. Kaikki julkinen ei ole julkaistavissa.
Ylipäätään ihmettelen, miksi seminaariesityksiä pitää naamioida haastatteluiksi, kun ne eivät sellaisia ole. Vasabladetin jutun alussa mainittiin kyllä, että ”I går talade han på Anhörigseminariet i Vasa”, jonka jälkeen esitettiin puhujalta suoria haastattelumaisia sitaatteja ja käytettiin epäsuoraa kerrontaa henkilön tarinan kuvaamiseksi. Jutun lopussa oli yksi yleisökysymys, johon puhuja vastasi, jolloin haastattelumainen illuusio rikkoutui.
Oikeat haastattelut tehdään haastateltavan kanssa, ja haastateltavalla on Journalistin ohjeiden mukaiset oikeutensa (JO 17-19), jotka eivät Vasabladetin jutussa toteutuneet. Vaikka luennoitsija tiesi, että paikalla oli toimittaja, ja suostui vieläpä valokuvaankin, hän ei ymmärtänyt, että hänen luennolla kertomansa julkaistaisiin lehdessä haastattelumuodossa yksityiskohtineen päivineen. Kantelija oletti toimittajan tekevän juttua koko seminaarista ja yllättyi täysin, kun juttu olikin vain hänestä.
On melko yleinen reaktio, että lehtijuttuun päätynyt henkilö säikähtää isoja otsikoita ja valokuvia sekä jutun keskittymistä vain häneen itseensä. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jos tilittää asioitaan julkisissa tilaisuuksissa, pitää varautua siihen, että jutut kiertävät ihmisten korviin ilman sanomalehtiäkin. Tässä tapauksessa kantelija oli itse kertonut samoista kokemuksistaan julkisuudessa useita kertoja.