Seiskaa tuskin saa satimeen Hussein al-Taeen sairaalakuvista

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

”Nauru raikui sairaalassa!” otsikoi painettu Seiska juttunsa kansanedustaja Hussein al-Taeesta (sd), jonka silminnäkijät ja erikoistoimittaja Panu Hörkkö olivat bonganneet Vantaan Peijaksen sairaalasta.

Jutun kuvat ovat herättäneet pahennusta, sillä ne vaikuttavat salaa otetuilta al-Taeesta sairaalassa. Painetussa lehdessä on julkaistu kolme kuvaa, joissa al-Taee hymyilee ja juttelee vieraidensa kanssa sinisissä sairaala-asusteissa. Osa kuvista on julkaistu myös verkkoversiossa.

Sairaalahoidossa olevista potilaista juoruaminen ja heidän kuvaamisensa on tietysti yleisen moraalikäsityksen perusteella matalamielistä toimintaa, mutta rikkooko se lakia tai journalismin eettisiä ohjeita?

27 vuotta Suomen mediamarkkinoilla toiminut Seiska on oppirahansa jo maksanut, eikä sitä enää saa narautettua helpoista virheistä. Seiska saa harvoin langettavia päätöksiä Julkisen sanan neuvostolta – ehkä osin sen vuoksi, että siitä kannellaan harvoin mutta myös siksi, että sen toimituksessa tunnetaan pykälät varsin hyvin.

Kirjoitin muutama vuosi sitten sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) tapauksessa, jossa tiedotusvälineet julkaisivat kuvia auto-onnettomuuteen joutuneesta ministeristä vastoin hänen esikuntansa toiveita. Tuolloin kuvien julkaisun perusteena oli muun muassa se, että Räsänen oli yhteiskunnallinen vallankäyttäjä ja hänen kunnostaan liikkui ristiriitaista tietoa. Kuvat oli otettu julkisella paikalla, joten laissa määritellystä salakatselusta ei ollut kyse.