Sean Pennin eeppisen huono huumeparonihaastattelu

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Syyllistyikö Hollywood-näyttelijä Sean Penn rikokseen haastatellessaan salaisessa paikassa vankikarkuria ja meksikolaista huumeparonia Joaquín ”El Chapo” Guzmánia? Toimiko Penn eettisesti väärin, kun antoi rikollisen tarkastaa haastattelunsa ennen julkaisua? Vaaransiko Penn tietolähteensä turvallisuuden? Oliko ylipäätään moraalisesti oikein päästää törkeistä rikoksista tuomittu mies ääneen mediassa?

Näitä kysymyksiä ovat amerikkalaiset journalistit pureskelleet nyt muutaman päivän.  Meksikolaisen Sinaloa-huumekartellin johtaja Guzmán pakeni sellissään olleen lattialuukun ja maahan kaivetun tunnelin kautta vankilasta 11.7.2015 (CNN:n julkaisema valvontakameravideo katoamisesta täällä). Puoli vuotta kestäneen piileskelyn jälkeen hänet pidätettiin 8.1.2016.

Amerikkalainen Rolling Stone -lehti julkaisi pidätystä seuraavana päivänä näyttelijä Sean Pennin kirjoittaman haastattelun El Chapo Speaks (Nyt puhuu El Chapo). Guzmán ei ollut antanut muita haastatteluita pakonsa jälkeen, mutta suostui tapaamaan Pennin salaisessa paikassa Meksikon viidakossa lokakuussa 2015.

Yhteyshenkilönä toimi meksikolainen saippuasarjanäyttelijä Kate del Castillo, johon Guzmán oli ollut jo vankila-aikanaan yhteydessä, koska toivoi tämän hankkivan kontakteillaan rahoituksen elämästään kertovaan elokuvaan. Elokuvahanke ei edennyt, mutta del Castilloon yhteyttä ottanut Penn ehdotti lehtihaastattelun tekemistä Guzmánista. Kun Rolling Stone -lehden perustaja ja kustantaja Jann Wenner näytti jutulle vihreätä valoa, Penn kumppaneineen lähti yksityislentokoneella vaaralliselle matkalle Meksikoon.

Jos nyt ihan suoraan sanotaan, Pennin eeppisen yksinoikeusjutun haastatteluosuus on eeppisen huono. Guzmán vastailee Pennin kehnosti muotoilemiin kyllä/ei-kysymyksiin muutamalla sanalla, vähättelee rikoksiaan ja kiistää olevansa väkivaltainen henkilö. Jatkokysymyksiä ei esitetä.