Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Tappajat eivät kuulu viihdeohjelmiin

Blogit Mediaansekaantuja 12.2.2014 22:22
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Nelosen vastaava kanavatuottaja Alexandra von Knorring-Rosti on fiksu ihminen. Knorring-Rosti hyllytti Jari Sarasvuon huomisesta ohjelmasta Jenna Lepomäen tapon avustamisesta tuomitun Joel Lilon haastattelun. En tiedä, mitä Sarasvuon päässä liikkui, kun hän päätti tällaisen haastattelun tehdä, mutta se oli huono idea.

Lilo tuomittiin toissa vuonna elinkautiseen vankeuteen nuoren naisen murhasta, mutta hovioikeus lievensi tuomion tapon avunannoksi ja lyhensi rangaistusta kuuteen vuoteen. Lilo istui nuorena henkilönä tuomiostaan kaksi vuotta ja on jo vapaalla jalalla. Vapautumisen jälkeen lehdet uutisoivat Lilon epäillyistä uhkauksista ja loukkaavista viesteistä Lepomäen muistosivulla Facebookissa.

Vastaava kanavatuottaja Knorring-Rosti perusteli Ilta-Sanomissa hyllytystä surmatun tytön muiston kunnioittamisella ja surevien ihmisten rauhaan jättämisellä.

”Ohjelma vain paranee”, hän totesi hyllytyksen vaikutuksista IS:lle.

On ymmärrettävää, että yleisöllä on tiedontarve julmien ja käsittämättömien henkirikosten motiiveista, joiden sairaista ajatuksenkuluista vain tekijät itse voivat kertoa. Raskaista rikoksista tuomituilla kriminaaleillakin on toki sananvapautensa, jota he voivat toteuttaa sosiaalisessa mediassa tai Alibi-lehden haastatteluissa. Tv:n primetimeen ja viihdeohjelmiin tappajien selitykset eivät mielestäni kuulu.

Moni muistaa vielä sarjamurhaaja Aino Nykopp-Kosken haastattelun Nelosen Maria!-viihdeohjelmassa 2011 ja kaksi lasta Helsingin Myllypurossa surmanneen Jammu Siltavuoren ainoan tv-haastattelun MTV3:n Kolmas pyörä -ohjelmassa 1999. Jälkimmäinen on yhä katsottavissa – tiedätte kyllä mistä – mutta linkkiä en tähän laita. Molemmat tapaukset olivat tv-journalismin pohjanoteerauksia, joten kovin lupaavalta ei olisi näyttänyt Sarasvuon Lilo-haastattelunkaan tulevaisuus.

Nykoppin ja Jammu-sedän haastatteluille oli yhteistä se, että tappajat päästettiin kritiikittä ääneen vähättelemään ja valkopesemään tekojaan. Vainajien muistolle ja omaisten surulle ei annettu mitään arvoa. Myrkkysurmaaja Nykoppia ohjelman juontaja kutsui ”tähdeksi”, yleisö naureskeli vastauksille ja antoi vieläpä raikuvat aplodit tälle Suomen rikoshistorian rankimmalle sarjamurhaajalle. En ollut uskoa silmiäni ja korviani.

Kyllähän siitä sitten uhrin omaiset älähtivätkin. Ohjelmassa tuotantoharjoittelijana työskennellyt Lotta Pelkonen kertoi myöhemmin opinnäytetyössään, että juontaja muisti käsikirjoitetun juontonsa väärin ja kutsui siksi Nykopp-Koskea tähdeksi. Tarkoitus oli kutsua tähdiksi edeltäviä ohjaaja- ja näyttelijävieraita. Julkisen sanan neuvosto antoi ohjelmalle vapauttavan päätöksen, mutta toivoi, että myös viihdejournalismissa tehtäisiin selkeä ero rikosten ja tavanomaisten aiheiden käsittelytavan välillä. Mitä vakavammasta asiasta on kyse, sitä hienotunteisemmin ja monipuolisemmin sitä tulisi käsitellä.

Jammu Siltavuori sai neljä minuuttia tv-aikaa selittää, miten kaksi 8-vuotiasta tyttöä muka tunki väkisin istumaan hänen autonsa takapenkille vuonna 1989. Harvinaisen vastenmielinen haastattelu aiheutti kohun, joka tahrasi MTV3:n imagoa.

Rikollisten haastatteluissa on erityisen suuri merkitys välineellä ja käsittelytavalla. Kuvan lumo on valtava ja siksi televisiossa tekoaan puolusteleva tappaja on paljon kauhistuttavampi ilmestys kuin hänen sitaattinsa lehtihaastattelussa. Viihdeohjelma on sopimaton ympäristö näin aralle aiheelle, mutta sama haastattelu ei välttämättä aiheuta kiivaita reaktioita, jos se esitetään asiaohjelmassa.

Näin kävi Nykopp-Kosken tapauksessa. Yleisradion A-studio oli jo kuukausia ennen Nelosen ohjelmaa näyttänyt hänen haastattelunsa.

”Yleisradiossa ei ole tapana haastatella raskaista henkirikoksista tuomittuja. Sarjamurhatapaus on kuitenkin niin poikkeuksellinen ja Nykoppin puheet ovat niin erikoisia, että A-studio halusi saada selville, miten hän selvittää tapahtumia itselleen”, ohjelman juontaja perusteli lähetyspäätöstä.

Ei tullut kohua. Eikä kukaan kannellut Julkisen sanan neuvostoon.

>> Lisäys 13.2.2014 klo 14.36: Nelonen muutti mielensä ja esittää Joel Lilon haastattelun tänään kello 22.

>> Lue myös jatkokirjoitus 14.2.2014: Katumus tv-kameran edessä muistuttaa näytelmää.