Robottipäätoimittaja haistaa puheenaiheet

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Isosta-Britanniasta kuuluu kummia: paperinen sanomalehti on keksitty uudestaan! Erona entiseen on, että uuden ajan sanomalehden idea perustuu verkon ja sosiaalisen median toimintalogiikkaan sekä lukijan omiin mieltymyksiin.

Törmäsin brittiläisen Guardian-lehden #Open001-projektiin alun perin MTV3:n päätoimittajan Merja Ylä-Anttilan twiitissä. Päätoimittaja linkitti uutiseen, jossa kerrottiin Guardianin Yhdysvalloissa ilmestyvällä lehdellä olevan robottipäätoimittaja.

Toimittajan työtä tekevistä roboteista on kirjoitettu paljon viime aikoina, ja minäkin olen aihetta käsitellyt täällä ja tuolla. Tarkalleen ottaen Guardianin kokeilussa ei ole kyse mistään kyborgipäätoimittajasta vaan kahdesta erillisestä tietokonealgoritmista, joista ensimmäinen valikoi lehdessä julkaistavat tekstit. Jälkimmäinen tekee teksteille ulkoasun ja hoitaa tulostuksen. Guardian on testannut toimintamallia Lontoossa, missä printattuja lehtiä on jaettu ilmaiseksi paikallisessa kahvilassa.

Ensimmäinen algoritmi on nimeltään The Long Good Read. Se toimii Guardianin ohjelmointirajapinnassa, karsii pois blogikirjoitukset, multimedian ja muut turhakkeet ja seuloo esiin pitkähköjä lehtiartikkeleita, joilla on lukuarvoa vielä ensijulkaisunsa jälkeen. Algoritmi tekee valintoja sen perusteella, mitä juttuja ihmiset lukevat eniten Guardianin verkkosivustolla ja millaisia keskusteluja käydään internetissä lehden sisällöistä. Ihmistoimittajan tehtäväksi jää algoritmin ehdottamien juttujen hyväksyminen tai hylkääminen ennen seuraavan algoritmin käyttöä.

Guardianin toinen algoritmi on Newspaper Clubin ARTHR, jonka osittain automatisoituun versioon toimittaja syöttää uutislinkit ja sovellus luo niille ulkoasun. Edellä mainitun linkin takaa löytyvällä verkkosovelluksella voi kuka tahansa taittaa ja painattaa omia digitaalisia tai perinteisiä sanomalehtiä mini-, tabloidi- ja broadsheet-koossa. Omat tekstit ja kuvat järjestellään sovelluksen tarjoamiin valmiisiin taittomalleihin ja lähetetään sitten tulostettavaksi.