Ravintoloitsija, älä lähde some-sotaan!

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Yksityishenkilöillä on EU-tuomioistuimen mielestä oikeus tulla unohdetuiksi Googlen hakutuloksissa. Maailmalla on viime päivinä uutisoitu bloggaajan saamasta tuomiosta, kun hänen kriittinen ravintola-arvionsa nousi korkealle Googlen hakutuloksissa ja haittasi ravintoloitsijan mielestä liiketoimintaa (suomalainen Tivi-lehti kirjoittaa aiheesta täällä). Näinköhän oikeus tulla valikoidusti unohdetuksi on pian leviämässä myös haitallisen julkisuuden kohteeksi joutuneille liikeyrityksille?

Ranskalainen tuomari määräsi yksityishenkilönä bloganneen Caroline Doudet’n maksamaan 1 500 euron vahingonkorvaukset ravintolalle ja 1 000 euroa oikeudenkäyntikuluja. Lisäksi tuomari määräsi huonoa palvelua kritisoineen blogikirjoituksen otsikon muutettavaksi. Otsikossa luki suomennettuna: ”Kannattaa välttää Il Giardinoa Cap-Ferratissa”.

Tuomari otti päätöksessään huomioon sen, että blogilla laskettiin olevan 3 000 seuraajaa ja Googlen hakutuloksissa korkealle nousseet moitteet haittasivat ravintolan yritystoimintaa.

Ranskalaistuomarin päätös tietysti loukkaa räikeästi sananvapautta, mutta bloggauskäytäntöjä linjaavaksi ennakkotapaukseksi siitä ei ole.  Suomalaisten tiedotusvälineiden uutisissa jäi nimittäin mainitsematta, että kyse ei ollut varsinaisesta oikeudenkäynnistä vaan ”emergency hearingista” eli Ranskan lain mukaisesta turvaamistoimesta, kun vastaajan katsotaan aiheuttavan vahinkoa toiselle osapuolelle. Tuomari voi väliaikaispäätöksellään määrätä pysäytettäväksi heti tällaisen vahingollisen toiminnan. Päätös voidaan kumota tai vahvistaa varsinaisessa oikeudenkäynnissä, jos osapuolet päätyvät sinne asti.

Caroline Doudet on kertonut tiedotusvälineille, että kuulemistilaisuus järjestettiin niin kiireellä, ettei hän ehtinyt edes palkata asianajajaa itselleen. Hän ei aio valittaa päätöksestä, koska ei halua omien sanojensa mukaan elää uudelleen viikkojen kärsimystä. Vaikka päätös todennäköisesti kumottaisiin oikeudenkäynnissä tai viimeistään Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, Doudet on jo poistanut kirjoituksensa kokonaan eikä aio ryhtyä sananvapauden sankariksi. Harmi sinänsä, sillä nyt puolivillainen ratkaisu jää elämään omaa elämäänsä.