Presidentintekijä ihmettelee Niinistö-kirjan käsittelyä - voiko toimittaja uutisoida omasta kirjastaan?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Kirjoitin aiemmassa blogipostauksessani Aamulehden toimittajien Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen tällä viikolla ilmestyneestä teoksesta Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra (Into). Kirja on herättänyt valtavan mediahuomion, ja vielä kun presidentti itse ja pääministeri Juha Sipilä kommentoivat kirjan väitteitä, uutisia on aiheesta riittänyt.

Mediaan liittyvänä sivujuonteena sosiaalisessa mediassa on herännyt kysymyksiä, miten toinen kirjan kirjoittaja Lauri Nurmi on voinut kirjoittaa Aamulehteen omasta kirjastaan uutisen otsikolla

Toimittaja Laurin Nurmen kirjoittama uutinen Aamulehdessä.

Uutuuskirja paljastaa: Presidentti Niinistö komensi Fortumin Fennovoiman osakkaaksi, jotta ydinvoimalahanke toteutuisi. Uutisen ingressissä kerrotaan, että ”Aamulehden journalistien kirjoittamassa uutuskirjassa Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra kuvaillaan presidentin ja hallituksien välistä ulkopoliittista valtakamppailua vuosina 2014 ja 2015”. Uutisen kirjoittajaksi on merkitty Lauri Nurmi.

Toimituksissa on usein tapana antaa ”hygieaniasyistä” oman toimittajan kirja jonkun muun arvioitavaksi, mielellään toimituksen ulkopuoliselle arvioijalle. Journalistin ohjeiden kohta 4 kieltää journalistia käsittelemästä aiheita, joissa on henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus eli nyt vaikkapa oman kirjansa myynnin edistäminen.