Paljonko maksaisit Sanoman lehtinipusta?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Sanoma- ja aikakauslehtiä kustantava Sanoma Media Finland on kaikessa hiljaisuudessa viritellyt testikäyttöön uutta journalismin kauppapaikkaa, jossa on niputettu yhteen koko konsernin kotimainen lehtisisältö. Betana pyörivässä Flou-nimisessä palvelussa ovat mukana muun muassa Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Taloussanomat, Me Naiset, Kodin Kuvalehti, Vauva, Tiede ja MB-lehti, jota itse avustan säännöllisesti. Kuulin Flousta ensimmäistä kertaa tänään kaverin Facebook-päivityksessä.

Sanomalehdistä palveluun on otettu niiden ilmainen verkkosisältö, mutta myös jonkin verran maksullisia printtisisältöjä. Aikakauslehdistä on sekä printin että verkon sisältöä. Aikakauslehtien printtisisältö on palvelussa lähes kokonaan, joitakin lyhyitä juttuja lukuun ottamatta.

Floun etusivu muodostuu käyttäjän valitsemien aihepiirien uutisista. Lisäksi palvelussa on poiminnot-osio, jossa on suosituimpia juttuja kaikista lähteistä. Käyttäjä voi laittaa seurantaan itseään kiinnostavia aihepiirejä ja henkilöitä ja tehdä myös hakuja lehtien tekstisisältöön. Esimerkiksi haku Alexander Stubbin nimellä tuottaa Stubbia koskevia hakutuloksia kaikista palveluun liitetyistä lehdistä.

On tietenkin ollut vain ajan kysymys, milloin Sanoma ryhtyy hyödyntämään laajaa sisältövalikoimaansa samantyyppisessä palvelussa kuin Talentumin Summa, joka niputtaa Talentumin talouslehdet ja -kirjat yhteen kauppapaikkaan. Kirjoitin huhtikuussa hollantilaisesta Blendlestä, joka on ainutlaatuinen digitaalinen lehtien kauppapaikka, koska siiinä ovat mukana Hollannin kaikki keskeiset lehtikustantajat. Konsernirajat ylittävä laaja ja monipuolinen sisältövalikoima tekee Blendlestä houkuttelevan hollantilaisen lukijan kannalta.

Suomessa yksittäisistä kustantajista vain Sanomalla on hallussaan koko lehtikirjo ilmaiseksi jaettavista kaupunkilehdistä tilattaviin sanomalehtiin, iltapäivälehteen, naistenlehtiin ja tekniikkalehtiin. Sanoman Floussa on nyt 17 lehteä, kun taas Blendlessä niitä on 40.