Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Paljastus: Ilkka Remes on Reiska Klem – antoi harvinaisen haastattelun

Blogit Mediaansekaantuja 5.11.2017 11:31
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Montako kertaa sama julkisuuskikka menee läpi?

En edes muista, monettako Ilkka Remeksen ”harvinaista haastattelua” luen tänään, tällä kertaa Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen verkkosivuilta. Kirjailija Ilkka Remeksen harvinaiset haastattelut on aina tehty sähköpostilla uuden kirjan ilmestyessä. Ne myönnetään harvoille ja tarkoin kustantajan ja/tai kirjailijan valitsemille tiedotusvälineille, joilla on suuri yleisö. Livenä häntä ei pääse haastattelemaan, eikä Remes HS:n mukaan ole tavannut toimittajia vuosiin.

Ilkka Remes antoi HS:lle harvinaisen haastattelun.

Vuosi sitten Remes ”oli hövelillä päällä” ja antoi harvinaisen haastattelun Ylelle. Sähköpostilla tietenkin. Kuten myös Ilta-Sanomille aiemmin.

Myös Aamulehdelle Remes on antanut ”yllättävän” haastattelun. Jutusta selviää, ettei toimittajalla ollut edes Remeksen sähköpostiosoitetta, vaan toimittaja lähetti kysymykset haastateltavalle kirjan kustantajan kautta.

Ilkka Remes siis vastailee hänelle sopiviin kysymyksiin hänelle sopivana ajankohtana hänelle sopivassa laajuudessa intterwebsin välityksellä, eikä toimittaja voi tehdä kirjailijasta tai haastattelumiljööstä omaa havainnointia tai esittää nopeita jatkokysymyksiä.

Lisäksi Remes on aina rajannut haastattelujen aihepiirin tiukasti työasioihin. Jos joku yrittäisi kysyä muuta, hän ei vastaisi. 

Ilkka Remes antoi Ylelle harvinaisen haastattelun.

Emme tiedä, miltä yksi Suomen suosituimmista kirjailijoista näyttää vuonna 2017, sillä Hesarinkin kuvat on otettu vuosina 1997 ja 2004. Jälkimmäinen on HS:n mukaan viimeinen saatavilla oleva kuva Ilkka Remeksestä. Onko hänelle tapahtunut sen jälkeen jotain järkyttävää, yrittääkö hän esimerkiksi varjella meitä joltain kammottavalta yksityiskohdalta kehossaan tai kasvoissaan?

Onko siellä edes Ilkka Remes?

Ei, siellä on bestseller-kirjailija nimeltä Petri Pykälä (tai joku, joka tekeytyy häneksi), joka haluaa, että hänestä käytetään mediassa nimeä Ilkka Remes. Yhtä hyvin siellä voi olla Reiska Klem, joka on Ilkka Remeksen anagrammi.

Varmuuden saamiseksi lähetin sähköpostia osoitteeseen kleminreiska69@hotmail.com, joka vahvisti, että ”kyllä näin on meinaan asia”.

Tuoreimmassa haastattelussa Remes väittää HS:lle olevansa tällä kertaa Lontoossa, ja meidän pitäisi uskoa. Oikeastihan hän istuu ukkoporukassa Luumäen Teboililla ja nauraa makeasti pitkään joulupukin partaansa. Ja media suostuu tähän leikkiin.

Entäpä jos ei enää ensi kerralla suostuisi?

Ilkka Remes antoi IS:lle harvinaisen haastattelun.