Täällä ei ole mitään nähtävää - voiko poliisi estää kuvaamasta ja poistattaa kuvat?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ilta-Sanomat uutisoi oudosta välikohtauksesta, jossa poliisi kielsi kahta lentokonebongaria kuvaamasta lentokenttäalueen lähistöllä ja määräsi kuvat poistettaviksi kamerasta. Miesten kuviin oli tallentunut poliisin vaativien tilanteiden erikoisryhmän Vatin raskaasti aseistautuneita poliiseja suorittamassa ”erityisen arkaluonteista tehtävää”, jota ei poliisin mielestä saanut kuvata. Kuvaajat pysäyttänyt siviiliasuinen poliisi vaati tiukkaan sävyyn kuvien poistoa kamerasta.

Kun IS pyysi Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta perusteluja poliisin toiminnalle, ylikomisario Maarit Pikkarainen kertoi kyseessä olleen poliisin rutiinitehtävä, jonka luonnetta hän ei halunnut tarkemmin kuvailla. Pikkaraisen mukaan poliisit olivat esittäneet kuvaajille toivomuksen kuvien poistamisesta, ettei poliisin taktiikoita paljastettaisi ja ettei työturvallisuus vaarantuisi. 

Omalla mukavuusalueellaan on yleensä helpompi pysytellä, jos tottelee virkavaltaa, mutta poliisinkin pitää pystyä perustelemaan toimintansa lailla. Muutenhan kysymys on mielivallasta.

Kun ylikomisario Pikkaraiselta ei tämän parempaa selitystä herunut, näyttää siltä, että poliisin kuvaamisen rajoittaminen lentokentän reuna-alueen pöpelikössä ei ole perustunut mihinkään lakiin. Kyseessä oli julkinen paikka, jossa saa kuvata, eikä esimerkiksi julkisrauhan suojaama alue, jonne ei voi mennä kuvaamaan ilman lupaa. IS:n jutun ja kuvan perusteella kuvaajat kuvasivat lentokentän aitaa sen ulkopuolelta, mikä on täysin laillista. Myös julkisella paikalla tepastelevia poliiseja saa kuvata, jos kuvaaja ei ole poliisin eristämän alueen sisäpuolella. 

Erikoinen yhteensattuma oli, että samana päivänä, kun IS julkaisi uutisen poliisin kuvausrajoituksesta, julkaistiin myös oikeusasiamiehen verkkosivuilla tuore ratkaisu lähes identtisessä tapauksessa, jossa poliisi oli estänyt kuvaamisen ja vaatinut kuvien poistoa. Kyseisessä tapauksessa joku oli kuvannut puhelimellaan poliisin toimintaa helsinkiläisen ravintolan edustalla, kun poliisi oli kieltänyt häntä kuvaamasta keskustelua ja vaatinut kuvien poistamista puhelimen muistista. Lisäksi poliisi oli kantelijan mukaan kieltänyt julkaisemasta kuvattua materiaalia missään.